ßßß Cookit - przepis na Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

nazwa

Wykonanie

Zupa meksykańska z wołowiną i czerwoną papryką
Składniki na 4 porcje:
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g chudego mięsa wołowego
4-5 pomidorów lub 0,75 litra soku pomidorowego
1 czerwona papryczka pepperoni
1 por
1 cukinia
300 g zielonej fasolki szparagowej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz por obrać i pokroić na plastry. Czosnek oczyścić i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej lub wycisnąć. Mięso pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, wyłożyć mięso z odrobiną wody i dusić. Następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek oraz por.
Paprykę czerwoną i cukinię obrać ze skórki i pokroić w kostkę, natomiast paprykę peperoni posiekać na drobno.
Fasolkę szparagową umyć pod bieżącą wodą, oczyścić a następnie gotować we wrzącej wodzie przez około
10 minut.
Pomidory obrać ze skórki, pokroić na połówki i zmiksować do konsystencji sosu.
Uduszone mięso wraz z cebulą, porem i czosnkiem przełożyć do garnka. Dodać sok pomidorowy i gotować pod przykryciem około 5 minut.
Następnie dodać pokrojoną cukinię, paprykę czerwoną, pepperoni, fasolkę szparagową oraz posiekaną natkę pietruszki i gotować do miękkości. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_zupa-meksykanska.html