ßßß Cookit - przepis na Niskokaloryczne placki z cukinii

Niskokaloryczne placki z cukinii

nazwa

Wykonanie

Przepis na pulpety, klopsiki z indyka w sosie koperkowym z mizerią i młodymi ziemniakami. To danie sprawdzone, proste i szybkie w przygotowaniu. Obiad klasyczny, niezbyt drogi, ale… jaki pyszny. Koniecznie spróbujcie!
Składniki na pulpety:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka
średniej wielkości cebula
sól, pieprz
biała bułka
bułka tarta
jajko
Składniki na sos do pupletów:
mąka (2-3 łyżki)
mleko (ok pół szklanki)
sól i pieprz
pęczek koperku
Składniki na mizerię:
dwa duże, świeże ogórki
koperek
kwaśna śmietana, 3-4 łyżki
ocet winny (1-2 łyżeczki)
łyżeczka lub dwie cukru
sól i pieprz
Sposób przygotowania pulpetów:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki: mięso mielone, pokrojoną drobno cebulę, sól, pieprz, namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku, a następnie wyciśniętą bułkę, 2 łyżki bułki tartej oraz jajko.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
Z mięsa lepimy niewielkie kotlety, które na rozgrzanej oliwie smażymy ok 2 minuty z każdej ze stron. Usmażone kotlety odkładamy na talerz obok i zabieramy się za przygotowanie sosu.
Sposób przygotowania sosu do pulpetów:
Do sosu do pulpetów musimy przygotować sos. Na jego przygotowanie jest kilka sposobów. Ja swój sos robię tak: do garnka wlewam ok 2-2,5 szklanki wody, wrzucam do niej pół kostki rosołowej (lub świeżą marchewkę i pietruszkę), następnie zagotowuję wodę i wrzucam do niej usmażone puplety. Gotuję wszystko na małym ogniu przez ok 15-20 minut. W tym czasie przechodzę do punktu drugiego.
Do oddzielnego pojemnika wsypuję 2-3 łyżki mąki, które intensywnie mieszam z mlekiem, tak, żeby wyeliminować gródki. Taka zalewa przyda nam się za chwilę.
Po zagotowaniu pulpetów wyciągam je z wody i odkładam na bok. Do wody wlewam moją mączno-mleczną zalewę i mieszam z wodą oraz zagotowuję tak, żeby powstał sos. Jeżeli Twój sos jest za rzadki – dodaj jeszcze odrobinę mąki – jeżeli za gęsty – dodaj wody.
Do sosu dodaję drobno posiekany koperek, odrobinę soli oraz pieprzu. Do tak przygotowanego sosu wrzucam znowu puplety. Sos i pulpety mamy gotowe. Czas na mizerię!
Przepis na mizerię:
Nie ma nic prostszego. Ogórki obierz i drobno pokrój w plasterki.
Wrzuć ogórki do miski, dodaj drobno posiekany koperek, 3-4 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego) łyżeczkę cukru, łyżeczkę octu winnego, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko i spróbuj. Jeżeli uważasz, że smak jest zbyt mało wyraźny – możesz dodać wszystkiego jeszcze po trochu.
Obiad gotowy! Smacznego!
Źródło:http://kozakgotuje.pl/pulpety-indyka-sosie-koperkowym-mizeria-mlodymi-ziemniakami