Wykonanie

Przepis na
makaron z
kurczakiem w sosie
śmietanowo-
czosnkowym. Dziś mamy dla Was przepis na
makaron z
kurczakiem w sosie
śmietanowo-
czosnkowym według Pascala z gazetki KuchniaLidla. Nieznacznie przez nas zmodyfikowany, ale oryginał znajdziecie na kuchnialidla.plSkładniki:300 ml
śmietany 30%,6 ząbków
czosnku,6 plasterków
surowego boczku w plastrach500 g
piersi z kurczaka,
olej rzepakowysól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn250 g
pieczarek,1
czerwona papryka2 łyżki
wody (opcjonalnie 1 łyżka
białego wina wytrawnego)250 g
świeżego szpinaku,320 g
makaronu farfalle,50 g
twardego seraSposób przygotowania:Na patelni bez użycia tłuszczu podsmażamy z dwóch stron
boczek tak, aby lekko się zarumienił, a po usmażeniu odkładamy na bok, przyda się później.Pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oliwą,
tymiankiem i
rozmarynem.Na patelnię na której smażyliśmy
boczek wrzucamy łyżkę
masła, a po jego roztopieniu dodajmy przyprawionego
kurczaka. Smażymy go przez ok 6-7 minut. Po usmażeniu odkładamy na bok.Na tej samej patelni podsmażamy teraz pokrojone w ćwiartki, lekko posolone
pieczarki, po kilku minutach dodajemy do nich pokrojoną w trójkąty
paprykę. Możemy dodać odrobinę
oliwy oraz
białego wina.W międzyczasie do małego garnka wlewamy naszą
śmietanę i wyciskamy lub przecieramy na tarce o małych oczkach
czosnek. Na małym ogniu zagotowujemy
śmietanę i wracamy do naszego farszu.Kiedy
pieczarki i
papryka będą już gotowe, dodajemy do nich
szpinak (opcjonalnie), a następnie zalewamy
śmietaną z
czosnkiem. Gotujemy kilka minut, a następnie dodajemy
kurczaka i redukujemy. Gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje.W tym czasie gotujemy
makaron. Odcedzony wrzucamy na patelnię na której mamy farsz i wszystko mieszamy razem.
Makaron z farszem wykładamy na talerz, posypujemy
serem oraz pokrojonym w wąskie paski
boczkiem.
Makaron gotowy. Smacznego!