Wykonanie
Składniki:- 300g
pieczarek- 500g
filetu z kurczaka- 250g
świeżego szpinaku- ok. 150g
surowego boczku- 5 ząbków
czosnku- 300ml
śmietany 30%- 1
czerwona papryka- 1 łyżka świeżego
tymianku-
olej do smażenia-
sól i
pieprz- ok. 300g
makaronu kokardki-
parmezan do posypaniaSposób przygotowania:1.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, gotowy odcedzamy.2.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, odkładamy na talerz.3.
Śmietanę zagotowujemy z miażdżonym
czosnkiem, ostawiamy do lekkiego przestudzenia.4.
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem, smażymy na rozgrzanym
oleju.5.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki,
paprykę w małe paski, warzywa przyprawiamy
solą i
pieprzem, podsmażamy na patelni, pod koniec dodając
szpinak, by lekko zwiędnął.6. Do dużego garnka przekładamy wszystkie warzywa,
kurczaka,
boczek, zalewamy
śmietaną, gotujemy, by sos się zredukował. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany
makaron, dokładnie mieszamy, chwilę podgrzewamy, jeśli jest potrzeba przyprawiamy jeszcze do smaku
solą i
pieprzem.7. Gotowe danie wykładamy na talerze, posypujemy
parmezanem.