ßßß Cookit - przepis na Burek, prošek i inne smaki Dalmacji

Burek, prošek i inne smaki Dalmacji

nazwa

Wykonanie

Wrzesień gdzieś czmychnął, umknął. Jakby go nie było. Gdzie przepadł? W Adriatyku się kąpał. Kamyczki zbierał. I zrywał z gałązek "chińskie daktyle". Nieee, do Azji go nie pognałam - w Dalmacji byliśmy. Oklepana może trochę ta Chorwacja - tak patrząc z boku, bo wszyscy mówią, wszyscy jadą. Patrząc mymi oczyma, to zupełna nowość, odkrycie, frajda! Pozwólcie, że podzielę się z Wami garstką wspomnień z chorwackiej wyprawy - głównie tych około-kulinarnych.
Roślinność jest niezwykle bujna - nie tylko ta w przydomowych ogrodach. Można natknąć się na oliwki, figi, granaty, pomarańcze, a nawet palmy daktylowe.
Burek to lokalny fast-food, popularny zarówno w Chorwacji, jak i sąsiednich krajach. Ciasto filo nadziewane jest różnego rodzaju farszami - mięsem, serem, szpinakiem i podawane na ciepło w formie przypominającej pasztecik lub warstwowo zawijany naleśnik.
Urokliwe talerze na targu staroci w Splicie:
Aromatyzowane oliwy i inne smakołyki w sklepowej witrynie:
W piekarni można kupić strucle z serem, jabłkiem, wiśnią... albo orzechowe zawijasy:
Cóż to za wypad nad Adriatyk bez rybnej uczty! Mieliśmy to szczęście, że zakupioną przez nas rybę przyrządził nam sam gospodarz domu, w którym spędziliśmy w sumie siedem dni.
Rozpalanie grilla i przygotowywanie rusztu:
Przygotowywanie rozmarynowych "miotełek" do oliwy:
Nie minął kwadrans i wspaniałe grillowane ryby były gotowe:
Chorwacji nie opuściliśmy z pustymi rękami! Od gospodyni domu dostaliśmy michę fig, kiść winogron i porcję jujuby (zwanej też chińskimi daktylami), której owoce są wielkości dużych oliwek, a w smaku przypominają jabłka:
W naszej torbie podróżnej nie zabrakło też domowej produkcji trunków: białego wina, wina z rodzynek (tzw. prošek) i likieru pomarańczowego. W słoikach przywieźliśmy tymiankowo-szałwiowy miód oraz konfiturę figową z dodatkiem czekolady i balsamico. Czyż to nie brzmi bajkowo?
Było pysznie! I na pewno chcę tam jeszcze wrócić. A może ktoś z Was był w tamtych stronach? Co smakowitego mnie ominęło? Co powinnam nadrobić? :)
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/10/burek-prosek-i-inne-smaki-dalmacji.html