Wykonanie
Kasza jaglana na dobre zagościła w moim menu, szczególnie tym
śniadaniowym, ale to nie ona będzie grać pierwsze skrzypce w dzisiejszym wpisie. Firma Oleofarm zaoferowała mi zapoznanie się z dobroczynnym działaniem
oleju lnianego LenVitol i poprosiła o przygotowanie przepisu z jego wykorzystaniem. Postawiłam na połączenie
śniadaniowe -
kaszę jaglaną, która bardzo dobrze komponuje się z charakterystycznym smakiem
oleju lnianego i którą lubię jeść na słodko, stąd dodatek owocowej sałatki. Mam nadzieję, że sięgniecie po poniższy, bardzo prosty i smakowity przepis, a przy okazji zadbacie trochę o swoje zdrowie! :)

Poniżej kilka istotnych faktów na temat
oleju lnianego budwigowego:* Ma złocistą barwę i
orzechowy posmak.* To bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, bez których prawidłowe działanie Twojego organizmu jest niemożliwe. Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na układ krążenia, układ pokarmowy, a nawet na funkcjonowanie mózgu.* Spożywaj go na zimno . Aby zachować dobroczynne właściwości
oleju lnianego nie poddawaj go obróbce termicznej.* Przechowuj go w lodówce, bez dostępu powietrza i światła - w zakręconej butelce z ciemnego szkła, wtedy dłużej będzie Ci służyć.* Najlepiej, jeśli spożyjesz go w formie emulsji . Umożliwia to bardzo szybkie wchłanianie kwasów tłuszczowych w przewodzie pokarmowym i transportowanie ich do komórek ciała. Co to oznacza w praktyce?
Olej zmiksuj lub dokładnie wymieszaj z
twarogiem,
jogurtem kefirem,
żółtkiem jaja czy
serkiem tofu. Tak przygotowana mieszanka może być samodzielnym daniem lub dodatkiem.* Stanowi istotny element w diecie dr Budwig, która wspomaga leczenie nowotworów, chorób
serca i cukrzycy. Profilaktycznie najlepiej spożywać 1-2 łyżki dziennie.* Kupisz go w aptekach i sklepach zielarskich ;
oleje dostępne w zwykłych sklepach są niewskazane ze względu na śladowe ilości kwasów tłuszczowych omega-3.Więcej informacji na temat
oleju lnianego LenVitol oraz diety dr Budwig znajdziecie w broszurce: KLIK lub po prostu w wyszukiwarce Google. A teraz czas na przepis!

Składniki ( na 2 porcje):0,5 szklanki
kaszy jaglanejok 370 ml
wodyszczypta
soliNa
sałatkę owocową:1
banan1
kiwi1
gruszkapół
jabłkacytrynaopcjonalnie
cukier trzcinowyDressing:4 łyżki chudej
śmietany lub
jogurtu naturalnego2 łyżki
oleju lnianego2-3 łyżeczki
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:
Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłucz w letniej wodzie.
Wodę zagotuj i lekko
posól, dodaj
kasze i gotuj na niewielkim ogniu 20 minut, a następnie zestaw z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Owoce umyj,
banana i
kiwi pozbaw skórki.
Banana,
gruszkę i
jabłko pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki i
skrop 1-2 łyżkami
soku z cytryny i wymieszaj - ten zabieg zminimalizuje ciemnienie
owoców i
sałatka będzie apetyczniej wyglądać. Następnie dodaj pokrojone w kostkę
kiwi i dosłódź
sałatkę do smaku. Do przygotowania dressingu przyda się płytki słoiczek lub inny pojemnik ze szczelnym zamknięciem. Do
śmietany (lub
jogurtu) dodaj
cukier i wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj
olej lniany zamknij szczelnie pojemnik i mocno wstrząśnij, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przestudzoną
kaszę podziel na dwie części i rozsyp na talerzach. Na wierzch każdej porcji nałóż
sałatkę owocową, a następnie polej całość dressingiem. Taką
sałatkę możesz też zapakować do pojemnika na drugie śniadanie. Smacznego!


