Wykonanie
Spring rolls to nic innego jak nieusmażone sajgonki w cieście
ryżowym. Uwielbiam je zarówno jako przekąski na zimno jak i jako danie obiadowe podawane z
ryżem jaśminowym i warzywami oraz sosem.

6
arkuszy papieru ryżowego,pół kostki
tofu naturalnego,pół szklanki ugotowanego
ryżu jaśminowego,
ogórek;ćwiartka
cukini,
czerwona papryka,
marchewka pokrojona w słupki i podgotowana,
natka pietruszki,2 kotlety
sojowe namoczone i pokrojone w drobne paseczki,2-3 łyżki
kukurydzy z puszki,
sos sojowy,
sól i
pieprz do smaku,szczypta
ostrej papryki,
curry i
imbiru do zamarynowania
tofu.Sos do sajgonek:10 łyżki
octu ryżowego,1 łyżeczka
cukru pudru,3 łyżki
wody,1/2 łyżeczki czerwonej pasty
curry.Przygotowanie:
Tofu pokroić w słupki i zamarynować w marynacie z
sosu sojowego,
curry,
imbiru i
ostrej papryki i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Warzywa pokroić w słupki. Ugotowany
ryż wymieszać z
kukurydzą i pokrojonymi kotletami sojowymi i doprawić łyżeczką
octu ryżowego i
sosu sojowego.


Następnie przygotować wszystkie składniki, a także płytki talerz z letnią
wodą, w której będą kolejno zanurzane
arkusze papieru ryżowego. Arkusze należy zamaczać na 3 sekundy żeby zwilżyły się z obu stron, a nie zaczęły się skręcać. Namoczony arkusz kładziemy na drewnianą deskę i nakładamy łyżkę farszu z
ryżu i dodajemy pozostałe warzywa, a także
natkę pietruszki. Następnie zawijamy i gotowe!SosSajgonki możemy podawać z sosem kupionym w sklepie, ale lepszy będzie ten zrobiony samemu.
Wodę mieszamy z
cukrem, dodajemy
ocet i pastę
curry.Smacznego!