ßßß
6 arkuszy papieru ryżowego,pół kostki tofu naturalnego,pół szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego,ogórek;ćwiartka cukini,czerwona papryka,marchewka pokrojona w słupki i podgotowana,natka pietruszki,2 kotlety sojowe namoczone i pokrojone w drobne paseczki,2-3 łyżki kukurydzy z puszki,sos sojowy,sól i pieprz do smaku,szczypta ostrej papryki, curry i imbiru do zamarynowania tofu.Sos do sajgonek:10 łyżki octu ryżowego,1 łyżeczka cukru pudru,3 łyżki wody,1/2 łyżeczki czerwonej pasty curry.Przygotowanie:Tofu pokroić w słupki i zamarynować w marynacie z sosu sojowego,curry, imbiru i ostrej papryki i odstawić na 10-15 minut do lodówki. Warzywa pokroić w słupki. Ugotowany ryż wymieszać z kukurydzą i pokrojonymi kotletami sojowymi i doprawić łyżeczką octu ryżowego i sosu sojowego.
Następnie przygotować wszystkie składniki, a także płytki talerz z letnią wodą, w której będą kolejno zanurzane arkusze papieru ryżowego. Arkusze należy zamaczać na 3 sekundy żeby zwilżyły się z obu stron, a nie zaczęły się skręcać. Namoczony arkusz kładziemy na drewnianą deskę i nakładamy łyżkę farszu z ryżu i dodajemy pozostałe warzywa, a także natkę pietruszki. Następnie zawijamy i gotowe!SosSajgonki możemy podawać z sosem kupionym w sklepie, ale lepszy będzie ten zrobiony samemu.Wodę mieszamy z cukrem, dodajemy ocet i pastę curry.Smacznego!