Wykonanie
Ostatnio trochę zapomniałam o
makaronie. Odkąd prowadzę bloga i prowadzę intensywne poszukiwania nowych smaków,
makaron zszedł na dalszy (nawet nie drugi!)
plan. Zastąpiły go
kasze,
fasola,
cieciorka czy
soczewica. Jednakże ostatnio
makaron wrócił do łask i znów zagościł na moim
stole. Efektem tego jest
między innymi
makaron z
włoskim sosem puttanesca z dodatkiem
cieciorki i
szparagów.

Składniki:250 g
makaronu "sprężynki",7-8
zielonych szparagów (cienkich),1/2 puszki
cieciorki,2 duże, świeże
pomidory malinowe ze sparzoną skórką lub 1 puszka
pomidorów,1 mała
młoda cebula,7 zielonych
oliwek,7 czarnych
oliwek,2 łyżki
kaparów,2 ząbki
czosnku,świeże
oregano,świeży
tymianek,
natka pietruszki,
oliwa z oliwek.

Przygotowanie:Na patelni rozgrzać
oliwę i wrzucić drobno pokrojony
czosnek,
oregano i
tymianek i podsmażać przez minutę, po czym wrzucić pokrojonego
pomidora i razem smażyć kilka minut.1/3 sosu przełożyć do blendera i zblendować na gładką masę, dodać 100 ml
bulionu lub
wody i z powrotem przełożyć na patelnię.
Oliwki (zielone) i
cebulę pokroić w plastry,
kapary i
cieciorkę przepłukać
wodą i dokładnie odcedzić, następnie dodać razem z
czarnymi oliwkami do sosu na patelni. Dusić przez 10 minut.
Szparagi pokroić w 3-4 centymetrowe kawałki, ugotować na parze i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać.
Makaron ugotować al dente i podawać z sosem i
natką pietruszki.Smacznego!