Wykonanie
Oryginalna receptura tego
sosu jest pilnie strzeżona, ale w zasadzie sos ten składa się z
anchois, egzotycznych
owoców tamaryndowca, melasy,
czosnku,
octu,
chili,
goździków oraz
szalotki i
cukru. Składnikiem
sosu Worcestershire, który go wyróżnia od większości innych
sosów są
owoce tamaryndowca. Zawierają one sporo
cukru i mają wysoką zawartość kwasu dzięki
czemu uzyskiwany jest słodki a zarazem kwaśny smak.
Owoce tamaryndowca można jeść na surowo lub gotowane, są także dostępne w postaci suszu, pasty i koncentratu.Domowy
sos Worcestershire – przepis2 łyżki
oliwy z oliwek2 duże
cebule, grubo posiekane½ szklanki pasty tamaryndowca2 łyżki wyciśniętego
czosnku2 łyżki mielonego
imbiru2
papryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane¼ szklanki posiekanych
anchois¼ szklanki pasty pomidorowej2 łyżki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu½ szklanki ciemnego sosu kukurydzianego1 szklanka melasy3 szklanki
octu1 szklanka
ciemnego piwa½ szklanki
soku pomarańczowego2 szklanki
wody1
cytryna, pokrojona w cienkie plasterki1
limonka, pokrojona w cienkie plasterkiPrzygotowanie:W dużym rondelku podsmażyć do miękkości
cebulę z
oliwą. Dodać pastę tamaryndowca,
czosnek,
imbir i
papryczkę jalapeno. Całość gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać posiekane
anchois, pastę
pomidorową,
pieprz,
syrop kukurydziany, melasę,
ocet,
ciemne piwo,
sok pomarańczowy,
wodę,
cytrynę i
limonkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować mieszając od czasu do czasu przez około 3 godziny aż się lekko zagęści i będzie lepki. Sos przecedzić do szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Powinno nam wyjść z tego przepisu około 6 filiżanek sosu.
