ßßß Cookit - przepis na Domowy sos Worcestershire

Domowy sos Worcestershire

nazwa

Wykonanie

Oryginalna receptura tego sosu jest pilnie strzeżona, ale w zasadzie sos ten składa się z anchois, egzotycznych owoców tamaryndowca, melasy, czosnku, octu, chili, goździków oraz szalotki i cukru. Składnikiem sosu Worcestershire, który go wyróżnia od większości innych sosówowoce tamaryndowca. Zawierają one sporo cukru i mają wysoką zawartość kwasu dzięki czemu uzyskiwany jest słodki a zarazem kwaśny smak. Owoce tamaryndowca można jeść na surowo lub gotowane, są także dostępne w postaci suszu, pasty i koncentratu.
Domowy sos Worcestershire – przepis
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże cebule, grubo posiekane
½ szklanki pasty tamaryndowca
2 łyżki wyciśniętego czosnku
2 łyżki mielonego imbiru
2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane
¼ szklanki posiekanych anchois
¼ szklanki pasty pomidorowej
2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ szklanki ciemnego sosu kukurydzianego
1 szklanka melasy
3 szklanki octu
1 szklanka ciemnego piwa
½ szklanki soku pomarańczowego
2 szklanki wody
1 cytryna, pokrojona w cienkie plasterki
1 limonka, pokrojona w cienkie plasterki
Przygotowanie:
W dużym rondelku podsmażyć do miękkości cebulę z oliwą. Dodać pastę tamaryndowca, czosnek, imbir i papryczkę jalapeno. Całość gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać posiekane anchois, pastę pomidorową, pieprz, syrop kukurydziany, melasę, ocet, ciemne piwo, sok pomarańczowy, wodę, cytrynę i limonkę. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do małego i gotować mieszając od czasu do czasu przez około 3 godziny aż się lekko zagęści i będzie lepki. Sos przecedzić do szklanej butelki i przechowywać w lodówce. Powinno nam wyjść z tego przepisu około 6 filiżanek sosu.
Źródło:http://naruszcie.pl/2814/sos-worcestershire-tajny-skladnik-z-sluzbie-u-kazdego-grillomaniaka