Biszkoptkakaowy. Słodkie truskawki. Czekolada. Bita śmietana. Nie trzeba nic więcej łasuchowi do szczęścia.Składniki na biszkopt:6 jajSzklanka mąkiSzklanka cukruŁyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaoSkładniki na masę:Pół litra kremówki2 łyżki cukru pudruesencja waniliowa2 śmietan fixy albo żelatynatruskawki+ polewa czekoladowa i ponczWykonanie1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do ciast natłuszczamy do połowy krawędzi. Posypujemy bułką tartą.2. Oddzielamy białka od żółtek.3. Ubijamy sztywną pianę z białek. Następnie stopniowo dodajemy do niej cukier. Długo miksujemy.4. Do masy dodajemy żółtka. Miksujemy bardzo długo. Im więcej powietrza się dostanie do ciasta, tym lepiej nam wyrośnie.5. Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiewamy suche składniki i delikatnie (za pomocą łyżki) łączymy je z masą.6. Gotową masę przelewamy do formy. Pieczemy około 30 - 40 minut.7. Upieczone ciasto będzie zarumienione i będzie odstawać od brzegów formy. Ważne jest, aby ciasta nie wyjmować od razu z wyłączonego piekarnika, tylko zostawić je w nim na jakieś pół godziny. Wtedy jest mniejsze zagrożenie, że biszkopt nam opadnie.Masa:1. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i esencją waniliową. Kiedy jest już prawie OK dodajemy śmietan fix.2. Myjemy truskawki.3. Przekrawamy przestudzone ciasto na pół. Nasączamy spód ponczem (składniki: herbata, cukier, wódka, sok z cytryny).4. Na ciasto nakładamy połowę bitej śmietany. Na nią układamy owoce. Na sam koniec znów bitą śmietanę.5. Przykrywamy masę ciastem. Nasączamy go ponczem.6. Przygotowujemy polewę czekoladową. Ja roztopiłam 1,5 tabliczki czekolady i dodałam do niej trochę mleka. Po rozpuszczeniu polałam nią ciasto.7. Udekoruj ciasto truskawkami.I tak powstaje moje ukochane wiosenne ciasto z truskawkami :).` Smacznego