Wykonanie
Przez moje wekowanie brak mi czasu na pieczenie, ale dzieciaki jak to dzieciaki nie pozwolą zapomnieć o słodyczach, więc na szybko upichciłam, a właściwie moja córa, babkę dwukolorową. Szybko, sprawnie i pysznie jej to poszło. Możecie przygotować taką babkę nawet wtedy, gdy goście już są w progu :D Polecam, jest pyszna
Składniki:5 jaj1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 płaskie łyżeczki
kakaocukier puder do posypaniaWykonanie:
Jajka ubijam z
cukrem na puszysta masę, dodaję
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję 2 łyżeczki
mąki, a do drugiej dodaję dwie łyżeczki
kakao. Formę z kominkiem smaruję
masłem i posypuję
bułką tartą.Na spód wylewam ciasto jasne, na wierzch- ciasto ciemne i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na ok 45-50 minut. Wyjmuję z piekarnika i zostawiam na kilkanaście minut w foremce.
Potem wyjmuję z foremki i posypuję
cukrem pudrem.