Wykonanie
Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie ..tym razem były to
rogale świętomarcińskie ..i nie tylko..ja nie miałam białego
maku i nie piekłam prawdziwych
rogali świętomarcinskich...jednak sporo czasu trzeba na wykonanie oryginalnych
rogali..a ja akurat tyle czasu nie miałam..Przepis na
rogale upieczone przeze mnie znalazłam tutaj ..niby według autorki są marcińskie..ja ciut zmieniłam masę i u mnie nie było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie
rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie..

Składniki na ok. 16 sztuk:3 1/2 szkl.
mąki3
jajka1/4 kostki
masła2 łyżki
cukru4 dag
drożdżyok. 1/2 szkl.letniego
mlekaMasa:1 1/2 szkl.
cukru pudru [ dałam mniej]10 dag
migdałów [ dałam mielone]10 dag
orzechów włoskich [ nie dałam]10 dag białego
maku [ dałam zwykły
mak -mielony]5 dkg
wiórków kokosowych1/4 szkl.
śmietany kremówkilukier do dekoracji
migdały do dekoracji
Masło stopić,
drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości
mleka.
Jajka utrzeć z
cukrem, następnie wymieszać z
masłem i
mąką. Dodać rozpuszczone w
mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę
mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do
chleba] .
Migdały,
orzechy i
mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego
maku i
migdałów] Utrzeć z
cukrem i
śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując
rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 220 stopni.. Polać lukrem.






Razem ze mną
rogale piekły:LidiaMarzenaEwaJoasia