Wykonanie
W planach miało być całkiem inaczej..na początek poszło nie tak z kolorem..dałam
kisiel malinowy..i myślałam , że będzie piękny kolorek...a wyszło całkiem inaczej....i dodałam ciut barwnika, ale
pomarańczowego..
potem problem z
galaretkami...miało też być całkiem inaczej...ale cóż ...i tak ciasto było pyszne..do ciasta można wykorzystać różne
owoce...ja akurat miałam
pomarańcze i niestety mrożone
porzeczki..Do ciasta użyłam
oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.

6
jajek18 dkg
margaryny2 szkl.
mąki1,5 szkl.
cukru1 szkl..
oleju rzepakowego1 szkl.
maku [ dałam
mak mielony Kresto]3 łyżki
kakao3 łyżki pokruszonych
płatków migdałowych1
kisiel Wodzisław2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę utrzeć z
cukrem.Cały czas ucierając dodawać po 1
żółtku i po trochę
oleju.Następnie dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.Na koniec dodać ubitą pianę z
białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części, do jednej dodać
mak, do drugiej
kisiel, do trzeciej
płatki, a do czwartej
kakao.W blaszce układać po łyżce każdego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Ostudzić i przekroić na połowę.3 różne
galaretki [ u mnie bursztynowa,niebieska,
jabłkowo-miętowa Wodzisław]dowolne
owoceGalaretki rozrobić według instrukcji na opakowaniu.2 tężejące
galaretki wyłożyć na jedną cześć ciasta, ułożyć
owoce.500 ml
śmietanki kremówki3 -4 łyżki
żelatyny125 ml gorącej
wody3 łyżki
cukru pudruŻelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić.
Śmietanę ubić razem z
cukrem, dodać
żelatynę , wymieszać.Dodać
owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć na zastygnięte
galaretki z
owocami.Odstawić do zastygnięcia, przykryć drugą połową ciasta,na które wylać resztę masy śmietanowej.Na zastygniętą masę wylać tężejącą
galaretkę, można także wyłożyć
owoce,odstawić do zastygnięcia.



