ßßß Cookit - przepis na Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym

Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

W planach miało być całkiem inaczej..na początek poszło nie tak z kolorem..dałam kisiel malinowy..i myślałam , że będzie piękny kolorek...a wyszło całkiem inaczej....i dodałam ciut barwnika, ale pomarańczowego..potem problem z galaretkami...miało też być całkiem inaczej...ale cóż ...i tak ciasto było pyszne..do ciasta można wykorzystać różne owoce...ja akurat miałam pomarańcze i niestety mrożone porzeczki..Do ciasta użyłam oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.
6 jajek
18 dkg margaryny
2 szkl.mąki
1,5 szkl.cukru
1 szkl..oleju rzepakowego
1 szkl.maku [ dałam mak mielony Kresto]
3 łyżki kakao
3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
1 kisiel Wodzisław
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem.Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku i po trochę oleju.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko razem dokładnie wymieszać.Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części, do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej płatki, a do czwartej kakao.W blaszce układać po łyżce każdego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Ostudzić i przekroić na połowę.
3 różne galaretki [ u mnie bursztynowa,niebieska, jabłkowo-miętowa Wodzisław]
dowolne owoce
Galaretki rozrobić według instrukcji na opakowaniu.2 tężejące galaretki wyłożyć na jedną cześć ciasta, ułożyć owoce.
500 ml śmietanki kremówki
3 -4 łyżki żelatyny
125 ml gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
Żelatynę rozpuścić w wodzie, odstawić.Śmietanę ubić razem z cukrem, dodać żelatynę , wymieszać.Dodać owoce i znów wymieszać.3/4 masy wyłożyć na zastygnięte galaretki z owocami.Odstawić do zastygnięcia, przykryć drugą połową ciasta,na które wylać resztę masy śmietanowej.Na zastygniętą masę wylać tężejącą galaretkę, można także wyłożyć owoce,odstawić do zastygnięcia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/06/kolorowy-przekadaniec.html