Wykonanie
Na niedzielę musiało być wykwintne ciasto czyli takie z masą ale wiadomo, że najlepsze jest z
bitą śmietaną. Pierwszy raz chyba użyłam gotowych
ciastek do ciasta, bo zawsze się wahałam, gdy widziałam je w tej formie ale okazało się, że nawet się nadają. Ciasto wyszło mi dość wysokie, ładnie się prezentowało na talerzu ale najważniejszy jest przecież smak. A w tej kwestii
mogę napisać, że jest lekkie jak pianka z przyjemnie chrupiącymi
płatkami migdałów. Może odrobinę za mało słodkie ale to jest kwestia gustu a ja raczej mało słodzę.
Składniki na
biszkopt:4
jajka1/2 szklanki
mąki3 łyżki
kakao4 łyżki
cukru1 łyżeczka proszku dopieczeniaUbić
białka na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Dodać
żółtka, wymieszać. Przesiać
mąkę z
kakao i proszkiem. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto na przygotowaną formę. Wymiary mojej formy to 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.Składniki na masę:500 ml
śmietany kremówki3/4 szklanki
cukru6 łyżeczek
żelatyny1 opakowanie delicji1
galaretkapłatki migdałówGalaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Gdy jest już sztywna pokroić w kosteczkę.
Płatki uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach
wody.
Śmietanę z
cukrem ubić na sztywno. Pod koniec dodać rozpuszczoną
żelatynę. Dokładnie wymieszać.Na wystudzony
biszkopt wyłożyć połowę
bitej śmietany, następnie ułożyć warstwę delicji, przykryć drugą warstwą
bitej śmietany. W środek górnej warstwy
śmietany poukładać kostki
galaretki. Wstawić ciasto do lodówki. Przed pokrojeniem posypać prażonymi
płatkami migdałów.Smacznego:)