ßßß Cookit - przepis na Ciasto z bitą śmietaną i delicjami

Ciasto z bitą śmietaną i delicjami

nazwa

Wykonanie

Na niedzielę musiało być wykwintne ciasto czyli takie z masą ale wiadomo, że najlepsze jest z bitą śmietaną. Pierwszy raz chyba użyłam gotowych ciastek do ciasta, bo zawsze się wahałam, gdy widziałam je w tej formie ale okazało się, że nawet się nadają. Ciasto wyszło mi dość wysokie, ładnie się prezentowało na talerzu ale najważniejszy jest przecież smak. A w tej kwestii mogę napisać, że jest lekkie jak pianka z przyjemnie chrupiącymi płatkami migdałów. Może odrobinę za mało słodkie ale to jest kwestia gustu a ja raczej mało słodzę.
Składniki na biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku dopieczenia
Ubić białka na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto na przygotowaną formę. Wymiary mojej formy to 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.
Składniki na masę:
500 ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru
6 łyżeczek żelatyny
1 opakowanie delicji
1 galaretka
płatki migdałów
Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Gdy jest już sztywna pokroić w kosteczkę. Płatki uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć połowę bitej śmietany, następnie ułożyć warstwę delicji, przykryć drugą warstwą bitej śmietany. W środek górnej warstwy śmietany poukładać kostki galaretki. Wstawić ciasto do lodówki. Przed pokrojeniem posypać prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/03/Ciasto-z-bita-smietana-i-delicjami.html