ßßß
Składniki na biszkopt:4 jajka1/2 szklanki mąki3 łyżki kakao4 łyżki cukru1 łyżeczka proszku dopieczeniaUbić białka na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto na przygotowaną formę. Wymiary mojej formy to 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.Składniki na masę:500 ml śmietany kremówki3/4 szklanki cukru6 łyżeczek żelatyny1 opakowanie delicji1 galaretkapłatki migdałówGalaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do stężenia. Gdy jest już sztywna pokroić w kosteczkę. Płatki uprażyć na suchej patelni, odstawić do wystygnięcia.Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody. Śmietanę z cukrem ubić na sztywno. Pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać.Na wystudzony biszkopt wyłożyć połowę bitej śmietany, następnie ułożyć warstwę delicji, przykryć drugą warstwą bitej śmietany. W środek górnej warstwy śmietany poukładać kostki galaretki. Wstawić ciasto do lodówki. Przed pokrojeniem posypać prażonymi płatkami migdałów.Smacznego:)