ßßß
Składniki na biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru3 łyżki mąki2 łyżki kakaoBiałka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka i wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy o śr. 21 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.15-20 min. Wystudzić.Składniki na warstwę jagodową:szklanka jagód250 ml śmietanki kremówki4 łyżki cukru (według własnego uznania)2 łyżeczki żelatynyJagody zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem, dodać jagody, dokładnie wymieszać. Dodać żelatynę, ponownie wymieszać. Przelać masę jagodową na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.Składniki na warstwę waniliową:300 ml śmietany kremówki3 łyżki ekstraktu waniliowego3-4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatynyŻelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, następnie żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać masę na zastygnięta już warstwę jagodową, wyrównać i wstawić do lodówki. Gdy nieco stężeje posypać tartą czekoladą.Smacznego:)