Wykonanie
Dzisiaj u mnie ma miejsce inauguracja sezonu
jagodowego. Ale nie tylko u mnie bo również u Karoliny ponieważ wspólnie przygotowałyśmy ciasto z
jagodami. Tym razem, podobnie jak w przypadku wypieku
truskawkowego umówiłyśmy się na różne ciasta, tyle że miały być z wykorzystaniem tych właśnie
owoców. Wiem, że Karolina przygotowała sernik a ja mam właściwie kilka
jagodowych propozycji ale po zastanowieniu wybrałam ciasto na
czekoladowym spodzie z dwiema warstwami kremu,
jagodowym i
waniliowym. Ciasto jest lekkie jak pianka, chociaż oczywiście swoją porcję kalorii zawiera, ale myślę że na lato jest idealne.
Składniki na
biszkopt:3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki2 łyżki
kakaoBiałka ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Dodać rozmieszane
żółtka i wymieszać. Przesiać
mąkę z proszkiem i
kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy o śr. 21 cm i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.15-20 min. Wystudzić.Składniki na warstwę
jagodową:szklanka
jagód250 ml
śmietanki kremówki4 łyżki
cukru (według własnego uznania)2 łyżeczki
żelatynyJagody zmiksować blenderem.
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
Śmietanę ubić z
cukrem, dodać
jagody, dokładnie wymieszać. Dodać
żelatynę, ponownie wymieszać. Przelać masę
jagodową na
biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki.Składniki na warstwę
waniliową:300 ml
śmietany kremówki3 łyżki ekstraktu
waniliowego3-4 łyżki
cukru2 łyżeczki
żelatynyŻelatynę namoczyć w ciepłej wodzie.
Śmietanę ubić z
cukrem, dodać ekstrakt
waniliowy, następnie
żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać masę na zastygnięta już warstwę
jagodową, wyrównać i wstawić do lodówki. Gdy nieco stężeje posypać tartą
czekoladą.Smacznego:)