ßßß
Pomysł własnySkładniki na biszkopt:4 jajka1/2 szklanki mąki3 łyżki kakao4 łyżki cukru1 łyżeczka proszku dopieczeniaUbić białka na sztywno, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto na przygotowaną formę. Wymiary mojej formy to 25/37 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.Po wyjęciu biszkoptu z piekarnika studzić go przez 5 min. Następnie wyłożyć nim formę keksową lub pasztetową, tak jak wykładamy papierem do pieczenia. Moja forma miała wymiary 14/40 cm. W związku z tym że była dłuższa niż forma na biszkopt wolne miejsca zapełniłam lekko pogniecioną formą aluminiową tak aby masa mi nie wypłynęła.Składniki na masę:250 ml śmietany kremówki4 łyżki cukru2 łyżeczki żelatyny2 szklanki jagód1 dowolna galaretka (użyłam cytrynowej)Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości ciepłej wody, odstawić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać masę na biszkopt, wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić galaretkę. Na śmietanie ułożyć jagody i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Ciasto wyjąc z foremki, odwracając je biszkoptem do góry. Kroić w plasterki. Można wierzch posypać cukrem pudrem.Smacznego:)