Wykonanie
Kiedy zwijamy ciepły jeszcze
biszkopt na roladę jest on mięciutki i idealnie przyjmuje okrągły kształt. Tak samo jest tutaj. Lekko ciepły
biszkopt, tym razem jednak
kakaowy, przyjął kształt keksówki, przez co zyskał u mnie w domu nazwę tunel. Środek tunelu możemy wypełniać czym tylko nam przyjdzie ochota. Ja dzisiaj wykorzystałam
jagody i
bitą śmietanę.
Pomysł własnySkładniki na
biszkopt:4
jajka1/2 szklanki
mąki3 łyżki
kakao4 łyżki
cukru1 łyżeczka proszku dopieczeniaUbić
białka na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Dodać
żółtka, wymieszać. Przesiać
mąkę z
kakao i proszkiem. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto na przygotowaną formę. Wymiary mojej formy to 25/37 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.Po wyjęciu
biszkoptu z piekarnika studzić go przez 5 min. Następnie wyłożyć nim formę keksową lub
pasztetową, tak jak wykładamy papierem do pieczenia. Moja forma miała wymiary 14/40 cm. W związku z tym że była dłuższa niż forma na
biszkopt wolne miejsca zapełniłam lekko pogniecioną formą aluminiową tak aby masa mi nie wypłynęła.Składniki na masę:250 ml
śmietany kremówki4 łyżki
cukru2 łyżeczki
żelatyny2 szklanki
jagód1 dowolna
galaretka (użyłam cytrynowej)
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości ciepłej
wody, odstawić. Schłodzoną
śmietanę ubić z
cukrem na sztywno. Dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać. Przelać masę na
biszkopt, wstawić do lodówki. W tym czasie rozpuścić
galaretkę. Na
śmietanie ułożyć
jagody i zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki. Ciasto wyjąc z foremki, odwracając je
biszkoptem do góry. Kroić w plasterki. Można wierzch posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)