To mój pierwszy wpis na blogu więc na powitanie proponuję ciasto z jagodami.Składniki:Ciasto:4 jajka5 łyżek mąki4 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa:1/2 l śmietany kremówki2 łyżeczki żelatyny4 łyżki cukruolejek waniliowy do smakuWarstwa jagodowa:50 dag jagód (mogą być mrożone)2 galaretki zielonetłuszcz do formySposób przygotowania:1. Z podanych składników przygotować ciasto biszkoptowe:białka dokładnie ubić z cukrem, dodać żółtka, delikatnie wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia.Do natłuszczonej formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wlać ciasto. Piec biszkopt w temperaturze 180°C przez ok 35 minut. Odstawić do ostygnięcia.2. W niewielkiej ilości ciepłej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Ubić śmietanę z cukrem i olejkiem waniliowym dodanym do smaku. Do ubitej śmietany ostrożnie dodać ostudzoną żelatynę. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać ją na upieczony biszkopt.3. Na trzecią warstwę ciasta:4. Ciasto składa się z następujących warstw:połowa biszkoptupołowa masy śmietanowejpołowa masy jagody + galaretkapołowa biszkoptupołowa masy śmietanowejpołowa masy jagody + galaretkaCiasto najlepiej smakuje następnego dnia kiedy masa śmietankowa dobrze stężeje.SMACZNEGO :)