Wykonanie
Upały w minionym tygodniu zmobilizowały mnie do zrobienia lekkiego ciasto. Piankowa masa z
owocami zalanymi
galaretką zawsze się sprawdza więc nie było sensu długo rozważać tego pomysłu. Efekt poniżej:)
Składniki na
biszkopt:4
jajka1/2 szklanki
mąki3 łyżki
kakao4 łyżki
cukru1 łyżeczka proszku dopieczeniaUbić
białka na sztywno, pod koniec dodając
cukier. Dodać
żółtka, wymieszać. Przesiać
mąkę z
kakao i proszkiem. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto na przygotowaną formę. Wymiary mojej formy to 24/32 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.Składniki na masę:500 ml
śmietanki kremówki3/4 szklanki
cukru pudru5-6 łyżeczek
żelatynybiałe
winogronogalaretka zielonaGalaretkę rozpuścić według przepisu, odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić
żelatynę w minimalnej ilości
wody. Ubić
śmietanę z
cukrem, dodać lekko ciepłą
żelatynę, wymieszać. Przelać masę na
biszkopt, równo rozprowadzić.Wstawić na 5 minut do lodówki. Gdy masa stężeje, ułożyć na cieście
winogrona i zalać tężejącą
galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego:)