ßßß Cookit - przepis na "ciasto barbórkowe" siostry Anastazji

"ciasto barbórkowe" siostry Anastazji

nazwa

Wykonanie

Potrzebowałam pewnego przepisu na ciasto na rodzinne spotkanie. Jak zawsze w takiej sytuacji sięgnęłam do sprawdzonych przepisów siostry Anastazji. Wybór padł na ciasto barbórkowe, niestety przy bolesnym ząbkowaniu małej nie mam zbyt czasu na kuchnię. Ciasto jednak było pomysłem trafionym i bardzo smacznym. Z małym szczegółem, że nie zbyt wytrzymało drogę w upale, ale dotarliśmy w samą porę i udało się je uratować.
Składniki: na biszkopt:
6 jajek
3/4 szkalnki mąki
3/4 szklanki cukru (w oryginale 1 szklanka)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce 34*25 cm. Wystudzić. na warstwy galaretkowe:
2 galaretki zielone
2 galaretki czerwone ( w oryginale wszystkie galaretki były zielone)
Galaretki rozpuścić: po dwie kolorami w 900 ml wody, najpierw zielone a za jakąś godzię czerwone. ZOstawić do wystudzenia. Będziemy potrzebować galaretki mocno tężejące, ale jeszcze na tyle płynne aby można było je wylać na ciasto. na warstwy kakaowe:
1 litr śmietanki kremówki
6 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki kakao
Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać kakao i żelatynę.
UWAGA: Aby usprawnić prace i aby nie doszło do tego, że całość stężeje naraz, podzieliłam składniki na połowę i przygotowałam masę na dwa razy, kiedy poprzednie warstwy były stężałe.
dodatkowo:
kilka kostek mlecznej czekolady
kilka winogron przekrojonych na połówki
Składanie ciasta: biszkopt-galaretki zielone- połowa masy kakaowej-galaretki czerwone- masa kakaowa- strta czekolada-winogrona
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/07/ciasto-barborkowe-siostry-anastazji.html