Wykonanie
Jesień za oknami, więc pieczenie szarlotek jak najbardziej uzasadnione i wskazane:) Można je spotkać na moim blogu w różnych wydaniach, na cieście kruchym, półkruchym, a teraz czas na
śmietankową szarlotkę . Przepis znalazłam TU .
Składniki:2 szklanki
mąki3
jajka0,75 szklanki
cukru +3 łyżki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
margaryny250 ml
śmietanki kremówki 30 %1 kg
jabłek Szarej Renety
wodaObrać
jabłka, wydrążyć gniazda i pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka i wlać troszkę
wody, wsypać 3-4 łyżki
cukru i trochę podusić pod przykryciem.2
jajka i 1
żółtko utrzeć z
cukrem. Dodać przesianą
mąką z
proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną
margarynę i
śmietankę. Zmiksować dokładnie. Połowę ciasta wylać na formę (29cm/24 cm) i piec ok. 25 minut w temp. 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć ciasto i rozsmarować na całym
białko. Na to wyłożyć
jabłka i wylać resztę ciasta. Piec 30 minut.