ßßß Cookit - przepis na Kotlety bezmięsne

Kotlety bezmięsne

nazwa

Wykonanie

Kotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez mięsa...jedne z grzybów..a drugie z jajek..a do tego sosik z dodatkiem suszonych pomidorów z Tytki Smaku ...pycha..
Przepraszam za brak zdjęć w niektórych przepisach..W wolnym czasie [ którego ostatnio mam mało] będę od nowa wstawiać zdjęcia do przepisów..,które gdzieś i nie wiem jak zginęły z bloga..
50 dag grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki)
1 cebula
1 jajko
tarta bułka
sól, pieprz
Grzyby mrożone zalać zimną wodą lekko osoloną i zagotować,następnie grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać do grzybów,dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
8 jajek
1 czerstwa bułka
mleko
pieprz,sól
bułka tarta
7 jajek ugotować,obrać i drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku i odstawić na 10 min, następnie odcisnąć. Do jajek dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę, sól, pieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor.
3 łyżki masła lub oliwy
3 łyżki mąki
1 , 5 szklanki wrzątku
cebula
pomidory-płatki
wegeta
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie,dodać płatki pomidorów. Nastepnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Mieszając wlewać wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Chwilę razem gotowac ciągle mieszając.Doprawić do smaku.
Pomidor suszony w płatkach zawiera w sobie witaminę C, która uodparnia i wzmacnia organizm. Zawiera w sobie również potas, który obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy
. Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z serem jak i tych z mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania mięsa.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/kotlety-bezmiesne.html