Wykonanie
Kotleciki robione były na piątkowy obiad...oczywiście bez
mięsa...jedne z
grzybów..a drugie z
jajek..a do tego sosik z dodatkiem
suszonych pomidorów z Tytki Smaku ...pycha..Przepraszam za brak zdjęć w niektórych przepisach..W wolnym czasie [ którego ostatnio mam mało]
będę od nowa wstawiać zdjęcia do przepisów..,które gdzieś i nie wiem jak zginęły z bloga..

50 dag
grzybów leśnych (podgrzybki,
prawdziwki)1
cebula1
jajkotarta bułkasól,
pieprzGrzyby mrożone zalać zimną
wodą lekko osoloną i zagotować,następnie
grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
oliwie.Dodać do
grzybów,dodać
jajko ,
przyprawy,trochę
bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w
bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.

8
jajek1 czerstwa
bułkamlekopieprz,
sólbułka tarta7
jajek ugotować,obrać i drobno pokroić.
Bułkę namoczyć w
mleku i odstawić na 10 min, następnie odcisnąć. Do
jajek dodać surowe
jajko, odciśniętą
bułkę,
sól,
pieprz.Wymieszać. Z masy formować niewielkie kotleciki, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na gorącym
oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor.3 łyżki
masła lub
oliwy3 łyżki
mąki1 , 5 szklanki wrzątku
cebulapomidory-
płatkiwegetaCebulę drobno pokroić i zeszklić na
maśle lub
oliwie,dodać
płatki pomidorów. Nastepnie dodać
mąkę i dokładnie wymieszać.Mieszając wlewać
wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Chwilę razem gotowac ciągle mieszając.Doprawić do smaku.
Pomidor suszony w płatkach zawiera w sobie witaminę C, która uodparnia i wzmacnia organizm. Zawiera w sobie również potas, który obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i
chipsy. Zastosowanie:
Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup,
sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych z
serem jak i tych z
mięsem. Świetnie nadaje się do faszerowania
mięsa.