ßßß Cookit - przepis na Góra lodowa

Góra lodowa

nazwa

Wykonanie

Fajna nazwa ciasta..a ciasto jest proste do zrobienia...i co najważniejsze pyszne..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam w Domowej Cukierence. ..Ja zamiast kremu karpatkowego zrobiłam sama krem budyniowy z mąki...no i miałam końcówkę kakao..więc ciasto i polewa nie są tak ciemne jak u Klementynki..
5 jajek
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
cukier waniliowy
Białka ubić z cukrem i żółtkami na puch. Dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C. na poncz:
1/2 szkl. herbaty
kieliszek rumu lub wódki na krem I:
opakowanie kremu do karpatki
700 ml mleka
100 g masła lub
2 szkl mleka
3-4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g margaryny
3/4 szkl mleka odlać(wymieszać z mąkami) , resztę mleka zagotować z cukrem.Do gotującego się mleka wlać mleko z mąkami i szybko mieszać.Gotować, aż zgęstnieje.Ostudzić, a następnie utrzeć z margaryną. na krem II:
250 g margaryny
1 szkl. cukru
1/2 szkl. wody
2 szkl. mleka w proszku + 2 łyżki
2 łyżki kakao
paczka okrągłych biszkoptów
Margarynę zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki). Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. ( będą dość płynne)
Składanie ciasta:
Biszkopt przekroić na połowę, obie części naponczować. Krem karpatkowy podzielić na połowę, przełożyć nim biszkopt i posmarować wierzch. Biszkopty pokroić na połowę, układać na kremie. Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty. Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/11/1554-gora-lodowa.html