ßßß
Jeśli tak jak ja lubicie mleko w proszku, to ciasto na pewno będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Zresztą, co będę mówić. Spróbujcie sami! (przepis trochę zmieniony pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis")Składniki: na biszkopt:5 jajek1 szklanka mąki1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakaocukier waniliowy na poncz:1/2 szklanki herbatykieliszek rumu lub wódki na krem I:opakowanie kremu do karpatki500 ml mleka150 g masła na krem II:250 g masła1 szklanka cukru1/2 szklanki wody2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki2 łyżki kakaopaczka okrągłych biszkoptówUpiec biszkopt: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwa blaty i naponczować je.Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta.Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty.Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki).Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao, do drugiej jeszcze dwie łyżki mleka w proszku.Masy z mleka w proszku na przemian wlewać łyżką między biszkopty.Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin do stężenia.Kroić w połowie biszkoptów, najlepiej dopiero po kilku godzinach, kiedy ciastka zmiękną. Dobrze się kroi nożem zamoczonym wcześniej w gorącej wodzie.Smacznego!