Wykonanie
Składniki:- 1 kostka
margaryny- 4 łyżki
kakao- 5 łyżek
wody- 2 łyżki
wódki- 1,5 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
mąki- 3
jajka- 1 opakowanie
proszku do pieczenia- 200 g
wiórków kokosowych- 200 ml
mleka- 50 g
masła- 50 g
cukruPrzygotowanie:
Margarynę roztopić w rondelku, dodać
cukier,
kakao,
wodę i
wódkę.Doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia.¾ szklanki odlać na polewę, resztę odstawić do przestygnięcia.W drugim rondelku przygotować masę
kokosową.Wlać
mleko, dodać
masło,
cukier i
wiórki kokosowe.Masę gotować 1 minutkę, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła.Odstawić do przestygnięcia.Do przestudzonej masy z
kakao dodać
żółtka i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy, następnie dodajemy ubitą pianę z
białek i od tego momentu mieszamy już łyżką.Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
olejem i obsypanej wiórkami.Na ciasto wyłożyć masę
kokosową.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.Jeszcze gorące ciasto w formie polać po wierzchu wcześniej przygotowaną polewą. Poczekać do wystudzenia.