ßßß
Składniki:- 1 kostka margaryny- 4 łyżki kakao- 5 łyżek wody- 2 łyżki wódki- 1,5 szklanki cukru- 1,5 szklanki mąki- 3 jajka- 1 opakowanie proszku do pieczenia- 200 g wiórków kokosowych- 200 ml mleka- 50 g masła- 50 g cukruPrzygotowanie:Margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier, kakao, wodę i wódkę.Doprowadzić do wrzenia, następnie zdjąć z ognia.¾ szklanki odlać na polewę, resztę odstawić do przestygnięcia.W drugim rondelku przygotować masę kokosową.Wlać mleko, dodać masło, cukier i wiórki kokosowe.Masę gotować 1 minutkę, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła.Odstawić do przestygnięcia.Do przestudzonej masy z kakao dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy, następnie dodajemy ubitą pianę z białek i od tego momentu mieszamy już łyżką.Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem i obsypanej wiórkami.Na ciasto wyłożyć masę kokosową.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut.Jeszcze gorące ciasto w formie polać po wierzchu wcześniej przygotowaną polewą. Poczekać do wystudzenia.