Wykonanie
Pizzę robię dość często..ale po raz pierwszy robiłam na słodko....zawsze to jakaś odmiana...warto spróbować..do tej pizzy można użyć dowolnych miękkich
owoców..u mnie
cukinia ananasowa i
maliny ...a do tego polane pysznym
syropem klonowym z Anielskich Przysmaków...no i użyłam
drożdży suszonych wypiekacz .Przepis podpatrzyłam u Dorotki .

Składniki na ciasto, na 4 nieduże pizze (każda o średnicy około 16 cm):250 g
mąki pszennej chlebowej1/4 łyżeczki
soli2 łyżki drobnego
cukru3/4 łyżeczki suchych
drożdży (3 g) lub 7 g
drożdży świeżych2 łyżki
oliwy150 ml
wody, lekko ciepłejPonadto:150 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliidowolne miękkie
owoce, pokrojone (np.
śliwki,
mandarynki,
banany,
morele,
brzoskwinie,
nektarynki,
maliny,
porzeczki,
figi,
truskawki ...)
syrop klonowy, do polania
Mąkę,
sól,
cukier i suche
drożdże wymieszać w naczyniu (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Powoli dolewać
oliwę i ciepłą
wodę, wyrabiając ciasto. Wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić przykryte, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 45 minut - do godziny).Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na spód o średnicy 16 cm, można podsypać lekko
mąką. Ciasto pozostawić tak do napuszenia na około 15 minut.
Mascarpone wymieszać z pudrem i ekstraktem z
wanilii. Posmarować równo po każdej pizzy, na górę wyłożyć
owoce. Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 200ºC. Podawać gorące, polane
syropem klonowym.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia
chleba według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h). Po skończeniu ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.


