Wykonanie
Aby zrobić pyszną
bagietkę potrzeba dużo czasu i cierpliwościAle za to efekt końcowy wart jest naszej pracy
Składniki na 3 spore
bagietki:1 szklanka ciepłej
wody3 szklanki (niepełne)
mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki suchych
drożdży2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruoliwaDo szklanki wlać połowę ciepłej
wody, wsypać
drożdże i
cukier, zamieszać i odstawic na 5 minut, po czym dolać
wody do pełna. Do miski wsypać 2,5 szklanki
mąki oraz
sól i dokładnie wymieszać. Następnie wlewamy roztwór
drożdży do
mąki i mieszamy łyżką, aż
mąka wchłonie
wodę. Przekładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy wyrabiac siasto co jakis czas dosypująć pozostałą
makę. Wyrabiamy około 15 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie lepić się do rąk. Formujemy kulę i wkładamy do miski posmarowanej
oliwą. Przykrywamy misę folią spożywczą lub ściereczka kuchenną i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 ghodziny, aż do podwojenia objętości.Wyciągamy ciasto delikatnie na stolnicę i dzielimy na 3 lub 4 równe części. Rozpłaszczamy delikatnie ciasto tworząc grubszy prostokąt, po czym zwijamy ciasto w rulon, jak roladę i smarujemy wierzch lekko
oliwą. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie rolujemy nasze ciasto lekko je rościągając. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub na specjalna blaszkę do pieczenia
bagietek i ponownie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut przykrywając.
Przed włożeniem nacinamy ciasto
ostrym nożem, na dno piekarnika wkładamy naczynie żarootporne z zimną
wodą, lub spryskujemy piekarnik czysta
wodą w spreju (co powoduje, że skórka
zrobi się chrupiąca) pieczemy 15 minut w temperaturze 240 C, zmniejszamy do 200 i pieczemy 5 minut, aż będą zrumienione – gdy korzystamy z termoobiegu wystarczy 15 min. Dobrze upieczona
bagietka, gdy się ją postkuka od
spodu wyda głuchy odgłos. Skórkę będzie miała rumianą i chrupiącą, a środek sprężysty i mięciutki.
SmacznegoZapraszam również na: