ßßß Cookit - przepis na Bagietki francuskie przepyszne

Bagietki francuskie przepyszne

nazwa

Wykonanie

Aby zrobić pyszną bagietkę potrzeba dużo czasu i cierpliwości
Ale za to efekt końcowy wart jest naszej pracy
Składniki na 3 spore bagietki:
1 szklanka ciepłej wody
3 szklanki (niepełne) mąki pszennej chlebowej
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
oliwa
Do szklanki wlać połowę ciepłej wody, wsypać drożdże i cukier, zamieszać i odstawic na 5 minut, po czym dolać wody do pełna. Do miski wsypać 2,5 szklanki mąki oraz sól i dokładnie wymieszać. Następnie wlewamy roztwór drożdży do mąki i mieszamy łyżką, aż mąka wchłonie wodę. Przekładamy ciasto na stolnicę i zaczynamy wyrabiac siasto co jakis czas dosypująć pozostałą makę. Wyrabiamy około 15 minut do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie lepić się do rąk. Formujemy kulę i wkładamy do miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy misę folią spożywczą lub ściereczka kuchenną i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 ghodziny, aż do podwojenia objętości.
Wyciągamy ciasto delikatnie na stolnicę i dzielimy na 3 lub 4 równe części. Rozpłaszczamy delikatnie ciasto tworząc grubszy prostokąt, po czym zwijamy ciasto w rulon, jak roladę i smarujemy wierzch lekko oliwą. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Następnie rolujemy nasze ciasto lekko je rościągając. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub na specjalna blaszkę do pieczenia bagietek i ponownie przykrywamy i odstawiamy na 10 minut przykrywając.
Przed włożeniem nacinamy ciasto ostrym nożem, na dno piekarnika wkładamy naczynie żarootporne z zimną wodą, lub spryskujemy piekarnik czysta wodą w spreju (co powoduje, że skórka zrobi się chrupiąca) pieczemy 15 minut w temperaturze 240 C, zmniejszamy do 200 i pieczemy 5 minut, aż będą zrumienione – gdy korzystamy z termoobiegu wystarczy 15 min. Dobrze upieczona bagietka, gdy się ją postkuka od spodu wyda głuchy odgłos. Skórkę będzie miała rumianą i chrupiącą, a środek sprężysty i mięciutki.
Smacznego
Zapraszam również na:
Źródło:http://www.niezlababka.pl/sniadanie/bagietki-francuskie-przepyszne