Wykonanie
Pane Pugliese - chlebek pochodzący z Włoch. Najprostszy w wykonaniu
chleb jaki dotąd piekłam. Choć
drożdżowy, długo zachowuje świeżość. Lekki miąższ, chrupiąca skórka, delikatny aromat
oliwy...Składniki:750g
mąki pszennej chlebowej ( o zawartości 11-12g
białka)1/2 łyżeczki
cukru15g świeżych
drożdży4 łyżki
oliwyłyżka
soliDrożdże rozkruszamy, dodajemy
cukier i 2 łyżki ciepłej (nie gorącej)
wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut.W dużej misce lub na blacie umieszczamy
mąkę wymieszaną z
solą. W środku robimy dołek i wlewamy do niego
drożdże, następnie
oliwę i stopniowo dolewamy 400 ml ciepłej
wody (w temp. ciała). Mieszamy razem ręcznie zagarniając
mąkę ze ścianek dołka. Jeśli ciasto wydaje się za suche, można dodać do 50 ml więcej
wody (u mnie nie trzeba było). Masa powinna być miękka, ale nie lepiąca się. Wyrabiamy ciasto (robiłam to kilka minut) i formujemy w kulę, po czym umieszczamy w natłuszczonej misce. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 3-3,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy podwojone ciasto i składamy kilkakrotnie na pół, by odgazować. Ponownie formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 1-1,5 godziny. Po tym czasie pieczemy
chleb lekko oprószony
mąką 10 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st., skręcamy temp. do 200 st. i pieczemy dalsze 30 minut. Gotowy
chleb powinien
mieć złotą skórkę a popukany od
spodu wydawać głuchy odgłos.Przepis znalazłam na blogu Joanny .