Wykonanie
Pomysł na tą pożywną zupkę znalazłam w książce Bułgaria na talerzu Beaty Lipov...

25 dkg
mięsa mielonego1/2 szkl.
ryżu pełnoziarnistego parboiled naturalny Kupiec1
jajko5 gałązek
natki pietruszki2 małe
cebulemarchewkakawałek
selera3
pomidory3 łyżki
jogurtu naturalnegożółtkoczubryca,
sólmąkaMięso wymieszać z połową
ryżu, posiekaną
natką pietruszki i jedną
cebulą.Dodać
jajko, czubrycę i
sól.Dokładnie wyrobić na zwartą masę, uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego i obtoczyć je w
mące.Pokroić
marchewkę,
seler i drugą
cebulę.Włożyć do garnka, zalać dwoma litrami
wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.Następnie dodać kulki
mięsne oraz obrane i posiekane
pomidory.Gotować jeszcze 15 minut.Kulki wyjąć łyżką cedzakową, wsypać resztę
ryżu, doprawić i gotować 10 minut.
Jogurt połączyć z
żółtkiem, dodać trochę zupy, a następnie wlać mieszankę do garnka.
Mięsne kulki wyłożyć na talerze, zalać zupą i od razu podawać.