ßßß Cookit - przepis na Supa topczeta ..czyli zupa z mięsnymi kulkami

Supa topczeta ..czyli zupa z mięsnymi kulkami

nazwa

Wykonanie

Pomysł na tą pożywną zupkę znalazłam w książce Bułgaria na talerzu Beaty Lipov...
25 dkg mięsa mielonego
1/2 szkl. ryżu pełnoziarnistego parboiled naturalny Kupiec
1 jajko
5 gałązek natki pietruszki
2 małe cebule
marchewka
kawałek selera
3 pomidory
3 łyżki jogurtu naturalnego
żółtko
czubryca, sól
mąka
Mięso wymieszać z połową ryżu, posiekaną natką pietruszki i jedną cebulą.Dodać jajko, czubrycę i sól.Dokładnie wyrobić na zwartą masę, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.Pokroić marchewkę, seler i drugą cebulę.Włożyć do garnka, zalać dwoma litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.Następnie dodać kulki mięsne oraz obrane i posiekane pomidory.Gotować jeszcze 15 minut.Kulki wyjąć łyżką cedzakową, wsypać resztę ryżu, doprawić i gotować 10 minut.Jogurt połączyć z żółtkiem, dodać trochę zupy, a następnie wlać mieszankę do garnka.Mięsne kulki wyłożyć na talerze, zalać zupą i od razu podawać.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1402-supa-topczeta-czyli-zupa-z.html