Wykonanie
Nie lubię marnowania jedzenia, nie lubię też nudnego jedzenia. Za to lubię zrobić coś z niczego, chociaż dobry domowy rosołek, to wcale nie takie nic, no ale Porosołowa
tarta to zdecydowanie „Coś” :-)Składniki:CIASTO:1,5 szklanki
mąkiszczypta
solijajko3 łyżki miękkiego
masła2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegoFARSZ:250g
mięsa z rosołu- obranego z kości (najlepiej
indyk lub
kurczak)2
marchewki ugotowane w rosole
cebula1 łyżka
masła4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegonatka pietruszkiSOS:
jajko4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegosól,
pieprzWykonanie:
Mąkę mieszamy z
solą, dodajemy miękkie
masło,
jajko i
jogurt i wyrabiamy ciasto. Gładkie ciasto odkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy cienki okrągły placek, który przekładamy do formy do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 10- 15 minut.
Cebulę bardzo drobno siekamy, możemy zrobić to w rozdrabniaczy, następnie należy ją zeszklić na patelni, na
maśle. Dodajemy
mięso i
marchewkę pokrojone w drobną kostkę (też polecam rozdrabniacz). Całość mieszamy z
jogurtem naturalnym i posiekaną
natką pietruszki. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i przekładamy farsz na zapieczony kruchy spód.Farsz polewamy sosem przygotowanym z
jogurtu i roztrzepanego
jajka, doprawionego do smaku
solą i
pieprzemTartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30- 40 minut.