Wykonanie
Sezon na
grzyby trwa w najlepsze. Korzystając z ładnej pogody warto wybrać się na spacer do lasu i nazbierać trochę pysznych
grzybów. Można przyrządzić z nich sosy, zupy, suszki ( na Wigilię) oraz tarty jak w moim przypadku:) Zapraszam na pyszny przepis :)Składniki na ciasto:250 g
mąki125 g
masła1
jajosólSkładniki na nadzienie:600 g ugotowanych
grzybów1 duża
cebula2
jajamały kubek
jogurtu naturalnegoolej do smażenia
sól,
pieprznatka pietruszkiMąkę z zimnym
masłem posiekać, dodać
jajo i
sól. Zagnieść ciasto. Włożyć do folii i wstawić do lodówki na pół godziny.
Olej rozgrzać, podsmażyć
cebulę, dodać
grzyby,
sól i
pieprz. Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim formę do tarty ok 26 cm, podziurawić widelcem albo wysypać nasiona
grochu i podpiec w temp 180 stopni ok 10 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika ( wysypać
groch), wyłożyć na nie farsz. W misce rozbełtać
jaja z
jogurtem naturalnym. Masą polać tarte. Posypać
natka pietruszki i piec ok 20 minut.
( Zostało mi trochę ciasta od tarty więc przygotowałam dodatkowo 7 tartaletek)Smacznego!Aga