ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z indyka w sosie curry.

Klopsiki z indyka w sosie curry.

nazwa

Wykonanie

Z pobytu w Polsce przywiozłam trochę inspiracji...
Przygotowałam curry z klopsikami z indyka i muszę przyznać, że przeszło moje oczekiwania. Było po prostu przepyszne !
Przepis znalazłam w gazetce z biedronki zmieniłam jednak kilka rzeczy - podaje z moimi zmianami.
Składniki : ( na 3 - 4 porcje )
* 500 g mielonego mięsa z indyka,
* sól,
* 1 jajko,
* 3 łyżki bułki tartej,
* 2 łyżki mąki,
* 3 łyżki oliwy do smażenia,
* 2 cebule,
* 2 łyżeczki curry w proszku,
* 1 szklanka groszku mrożonego ( możesz zastąpić z puszki lub świeżym),
* 130 g jogurtu naturalnego,
* szklanka ryżu ( ja ugotowałam jaśminowy ),
* 2 łyżki natki pietruszki,
Przygotowanie :
Ryż ugotuj na sypko wedle zaleceń producenta.
W misce zmieszaj mięsko, jajko, bułkę tartą i dużą szczyptę soli.
Uformuj pulpeciki wielkości piłeczki do pin ponga, obtocz je w mące.
Cebulę, obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, zeszklij na oliwie.
Dodaj pulpeciki i obsmaż z każdej strony, dosyp curry i wszystko dobrze wymieszaj.
Na patelnie dolej 1,5 szklanki wrzątku i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, dodaj groszek mi gotuj kolejne 5 minut.
Do sosu wlej jogurt naturalny i dorzuć posiekaną natkę pietruszki, zmieszaj.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/10/klopsiki-z-indyka-w-sosie-curry.html