Wykonanie
Mięso mielone na sposób " gołąbkowy ", z
ryżem . Jest bez
kapusty, więc efektu szybkich gołąbków nie ma, ale kotlety jak najbardziej posmakowały domownikom. Można podawać je z sosami,
pomidorowym lub
grzybowym . Próbowałam i z jednym i z drugim, i w obu przypadkach dobrze smakują. Bez sosu też dobre.
500 g
mięsa mielonego1 1/2 szklanki
ryżu, ugotowanego na sypko (ok 3/4 szklanki suchego)3
cebule1
jajko2 łyżki
oleju3-4 łyżki posiekanej
natki pietruszki3-4 łyżki
bułki tartejtłuszcz do smażenia
pieprz,
sólCebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodajemy
olej i zrumieniamy.
Mięso mieszamy z
ryżem,
jajem,
cebula i
natką, dokładnie wyrabiamy. Przyprawiamy do smaku
sola i
pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w
bułce tartej. Tępą strona noża odciskamy kratkę. Smażymy z obu stron. Usmażone kotlety wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika(niekoniecznie). Podajemy polane
sosem pomidorowym lub
grzybowym.Przepis na podstawie książeczki BPD T. Barowicza "Pyszności z
mielonego mięsa".