ßßß Cookit - przepis na Kotlety mięsno-ryżowe

Kotlety mięsno-ryżowe

nazwa

Wykonanie

Mięso mielone na sposób " gołąbkowy ", z ryżem . Jest bez kapusty, więc efektu szybkich gołąbków nie ma, ale kotlety jak najbardziej posmakowały domownikom. Można podawać je z sosami, pomidorowym lub grzybowym . Próbowałam i z jednym i z drugim, i w obu przypadkach dobrze smakują. Bez sosu też dobre.
500 g mięsa mielonego
1 1/2 szklanki ryżu, ugotowanego na sypko (ok 3/4 szklanki suchego)
3 cebule
1 jajko
2 łyżki oleju
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki bułki tartej
tłuszcz do smażenia
pieprz, sól
Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodajemy olej i zrumieniamy. Mięso mieszamy z ryżem, jajem, cebula i natką, dokładnie wyrabiamy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tępą strona noża odciskamy kratkę. Smażymy z obu stron. Usmażone kotlety wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika(niekoniecznie). Podajemy polane sosem pomidorowym lub grzybowym.
Przepis na podstawie książeczki BPD T. Barowicza "Pyszności z mielonego mięsa".
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/09/kotlety-miesno-ryzowe.html