ßßß
500 g mięsa mielonego1 1/2 szklanki ryżu, ugotowanego na sypko (ok 3/4 szklanki suchego)3 cebule1 jajko2 łyżki oleju3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki3-4 łyżki bułki tartejtłuszcz do smażeniapieprz, sólCebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodajemy olej i zrumieniamy. Mięso mieszamy z ryżem, jajem, cebula i natką, dokładnie wyrabiamy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tępą strona noża odciskamy kratkę. Smażymy z obu stron. Usmażone kotlety wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika(niekoniecznie). Podajemy polane sosem pomidorowym lub grzybowym.Przepis na podstawie książeczki BPD T. Barowicza "Pyszności z mielonego mięsa".