Wykonanie
Kolejny pomysł na jęczmienny obiad. Co powiecie na takie kotleciki?
Składniki:2/3 szklanki
kaszy jęczmiennej,2 łyżki tłuszczu,25 dag
mielonego mięsa wieprzowego,1
cebula,1
jajko,
sól do smaku,
pieprz do smaku,2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,
bułka tarta do panierki,
olej do smażenia.Wykonanie:
Kaszę ugotować na półsypko w 1 i 2/3 szklance
wody z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu.
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na pozostałym tłuszczu. Następnie
kaszę,
mięso,
jajko,
cebulę i
natkę pietruszki wymieszać, doprawić do smaku. Formować kotlety, obtaczać w
bułce tartej i smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron złociście.