ßßß
Cookit - przepis na Szarlotka dla leniwych
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szarlotka dla leniwych
Składniki
Jabłko
Cukier
Jajko
Mąka pszenna
Soda oczyszczona
Proszek do pieczenia
Oliwa z oliwek
Olej
Dżem
Morele
Wiśnie
Porzeczki
Śliwki
Rodzynki
Cytryna
Sól
Bułka tarta
Wykonanie
Czasem są ciasta ,które robiłam już dawniej np.z zapisanych przepisów Mamy itd..a przeglądając Kuchnię Polską okazuje się ,że są tam takie same ciasta , ale pod inną nazwą i ciut inaczej zapisane..i tak jest w przypadku tego ciasta.. Przepis cytuję z książki..5-6 dużych
jabłek
1 szkl.
cukru
3
jajka
2 szkl.
mąki pszennej
1 łyżeczka
sody
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
3 łyżki
oliwy
lub
oleju
3 łyżki
dżemu
(
morelowy
,
wiśniowy
,
porzeczkowy
śliwkowy
)5 dag
rodzynek
sok i skórka otarta z
cytryny
sól
tłuszcz i
tarta bułka
do formy
Jabłka
obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić
sokiem z cytryny
i posypać
cukrem
. Odstawić na pół godziny.
Mąkę
przesiać z
proszkiem do pieczenia
,
sodą
i szczyptą
soli
. Dodać do
jabłek
razem z
dżemem
,
rodzynkami
i
oliwą
,dodać
jajka
i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
tartą bułką
formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na około 45 minut .
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/08/831-szarlotka-dla-leniwych.html
Przepisy powiązane
Zielone ciasto bananowe
Ciasto jabłkowe z oliwą...
Batonik ze śliwkami
Delikatnie różowe w środku, śliwkowo-jabłkowe w smaku. Muffiny.
Ciasto kruche z wiśniami, jabłkami i kruszonką
Składniki powiązane (0)