ßßß Cookit - przepis na Szarlotka dla leniwych

Szarlotka dla leniwych

nazwa

Wykonanie

Czasem są ciasta ,które robiłam już dawniej np.z zapisanych przepisów Mamy itd..a przeglądając Kuchnię Polską okazuje się ,że są tam takie same ciasta , ale pod inną nazwą i ciut inaczej zapisane..i tak jest w przypadku tego ciasta.. Przepis cytuję z książki..
5-6 dużych jabłek
1 szkl. cukru
3 jajka
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oliwy lub oleju
3 łyżki dżemu (morelowy, wiśniowy,porzeczkowy śliwkowy)
5 dag rodzynek
sok i skórka otarta z cytryny
sól
tłuszcz i tarta bułka do formy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać do jabłek razem z dżemem, rodzynkami i oliwą,dodać jajka i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na około 45 minut .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/08/831-szarlotka-dla-leniwych.html