Wykonanie
Uwielbiam muffinki za to, że przy ich robieniu może królować wyobraźnia. Za każdym razem inny smak, kolor, wygląd... Jeden składnik, a może zmienić cały smak. Uwielbiam dodawać do ciasta niewielką ilość
gazowanego napoju. Dzięki niemu muffinki są niezwykle puszyste i delikatne. Poza tym, kolorowy
napój zmienia kolor ciasta. Moja propozycja na dziś to muffinki
śliwkowo-
jabłkowe o delikatnym zabarwieniu różanym, dzięki dodatkowi
napoju grejpfrutowego. Smacznego!

Składniki:- 220 g
mąki pszennej,- 140-150 g
cukru,- 2
jajka,- 100 ml
oleju,- 150 ml
gazowanego napoju grejpfrutowego,- szczypta
soli,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 5
śliwek i 1
jabłko.Składniki mokre (
jajka i
sól,
olej,
napój) mieszamy za pomocą trzepaczki. W drugiej misce mieszamy składniki suche (przesiana
mąka,
proszek do pieczenia,
cukier). Zawartość obu misek łączymy. Do ciasta dodajemy umyte i pokrojone w kostkę
owoce (
jabłka bez skórki). Całość delikatnie mieszamy, a następnie wypełniamy do 2/3 wysokości foremek. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut. Smacznego!

