ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowe z oliwą...

Ciasto jabłkowe z oliwą...

nazwa

Wykonanie

Nasz Pyśka potłukła wczoraj głowę o stół i kiepsko się jej dziś spało, co automatycznie oznaczało wczesną pobudkę dla mnie. Podziwiam mojego Męża, który może wstać do niej, pójść jeszcze szperać w lodówce, po czym wrócić do łóżka i dosłownie w sekundzie zasnąć z powrotem. Że też ja tak nie umiem :/ Ja na ogół przewracam się z boku na bok, próbując zasnąć, po czym zrezygnowana schodzę na dół i półprzytomna ogarniam kuchnię, popijając kawę oraz planując śniadanie.
Ok, takie wczesne poranki mają swoje plusy – kawa jest jeszcze gorąca, gdy ją kończę, mogę w ciszy i spokoju przejrzeć swoje ulubione strony internetowe, podpatrując jednocześnie kanały kulinarne, a do tego wszystkiego mam zawsze na osłodę ciasteczko lub kawałek ciasta. W sumie nie najgorzej, prawda? ;)
Dziś bardzo niechętnie wyszłam spod kołdry, wsłuchując się w odgłosy wiatru szalejącego za oknem. Chyba jedyne, co mnie z łóżka wyciągnęło, była chęć spróbowania upieczonych wczoraj bułeczek. Wiecie, jak jest ;)
Kto by przypuszczał, że ciasto z dodatkiem oliwy może być tak pyszne :) Oliwa i przyprawy nadają mu niepowtarzalnego smaku. Co najlepsze im dłużej stoi, tym jest smaczniejsze, co ma swoje zalety, gdy nie jesteśmy w stanie zjeść go szybko (choć z tym nie powinno być problemów ;) lub szukamy deseru, który możemy przygotować dzień, czy nawet dwa wcześniej.
Ciasto jest zwarte, ale nie ciężkie, słodkie i wilgotne dzięki dużej ilości jabłek, a ponieważ nie zawiera zbyt wiele tłuszczu, można pozwolić sobie na dodatkowy kawałeczek ;)
Polecam :)
* przepis z „Bake like an Italian” Catherine Fulvio
Składniki na okrągłą formę o średnicy 23cm:
120g rodzynek
60ml słodkiego wina deserowego lub soku jabłkowego
180g złocistego drobnego cukru do wypieków (użyłam demerara)
3 duże jajka
120ml oliwy extra virgin
350g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
500g jabłek
skórka otarta z cytryna plus sok
Wykonanie:
Rodzynki zalej winem lub sokiem i odstaw do nasączenia na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę. Dodaj trochę soku z cytryny, by nie ściemniały, wymieszaj i odstaw.
Mąkę przesiej z proszkiem, sodą oraz przyprawami.
Jajka oraz cukier umieść w misie miksera i ubijaj kilka minut, aż powstanie jasna, puszysta masa. Jeśli użyjesz drobnego cukru wystarczy około 4 minut, przy grubszym demerara potrwa to nieco dłużej (najlepiej sprawdzić rozcierając odrobinę masy jajecznej pomiędzy palcami, by sprawdzić, czy cukier się rozpuścił).
Oliwę podgrzej odrobinę i wlej cienką strużką do piany z jajek, miksując cały czas.
Stopniowo dodawaj do masy przesiane suche składniki do masy oliwno-jajecznej, mieszając delikatnie metalową łyżką. Na tym etapie ciasto będzie dość gęste, ale takie właśnie ma być.
Dodaj do masy pokrojone jabłka oraz skórkę otartą z cytryny i wymieszaj. Na koniec dodaj odsączone rodzynki.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 60minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu. W razie potrzeby przykryj w trakcie pieczenia folią aluminiową, by wierzch się nie przypiekł.
Upieczone ciasto wyjmij delikatnie z formy i wystudź na kratce.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/12/09/ciasto-jablkowe-z-oliwaapple-and-olive-oil-cake