Wykonanie
            Jak co roku zostałam obdarowana wielką ilością papierówek. Zbytnio się nie zmartwiłam, bo bardzo je lubię i chętnie coś z nimi upiekę. Stanęło na tym wcześniej upatrzonym przepisie z książki Gordona Ramsaya "Zdrowa kuchnia". Nie ma w nim konkretnej odmiany 
jabłek, ale właśnie papierówki według mnie świetnie się nadają, bo stanowią pyszny, kwaskowaty dodatek do słodkiego ciasta, ciekawy kontrast. Jest bardzo wilgotne i wyjątkowo aromatyczne, na pewno jeszcze je upiekę, i to nie raz.

Ciasto z 
jabłkami- 1kg 
jabłek (np. papierówek)- 50g 
cukru pudru- 30g 
masła- 2 dodatkowe 
jabłka- sok z 1 
cytryny- 225g 
mąki razowej(u mnie zwykła i pełnoziarnista orkiszowa)- 1 1/2 łyżeczki 
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki 
sody- 1/4 łyżeczki 
soli- 175g 
cukru- 1 łyżeczka 
cynamonu- 1 łyżeczka 
imbiru- 1/2 łyżeczki 
gałki muszkatołowej- 1/2 łyżeczki mielonych 
goździków- 1 duże 
jajko- 50ml 
oliwyObrać i drobno pokroić 
jabłka.Przełożyć je na głęboką patelnię razem z 
cukrem pudrem i 
masłem.Gotować na dużym ogniu przez 10-15 minut, aż 
jabłka się rozgotują, a nadmiar 
wody wyparuje.Przełożyć masę do miski i odstawić do ostygnięcia.Rozgrzać piekarnik do 170 st. C i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23cm.Obrać i cienko pokroić pozostałe 
jabłka.Włożyć je do miski i zalać większością 
soku z cytryny, odstawić.W dużej misce wymieszać 
mąkę, 
proszek do pieczenia, 
sodę, 
sól, 
cukier i 
przyprawy.Zrobić wgłębienie i wlać 
oliwę, 
jajko oraz masę z 
jabłek.Wymieszać, aż składniki się połączą.Przełożyć ciasto do tortownicy i wyrównać jego wierzch.Piec 30 minut, aż ciasto stwardnieje w środku.Na wierzchu ułożyć plasterki 
jabłka i posmarować je resztą 
soku z cytryny.Włożyć ciasto z powrotem do piekarnika na 30-40 minut, sprawdzić patyczkiem.Pozostawić ciasto w piekarniku, by powoli ostygło.Można dodatkowo posmarować wierzch ciasta podgrzanym 
dżemem morelowym.Czas przygotowania: 2 godzinyLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal