ßßß Cookit - przepis na Comber Antylopy

Comber Antylopy

nazwa

Wykonanie

Comber antylopy - bardzo fajna nazwa..ale kto by pomyślał, że to ciasto..?? Przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska i cytuję w całości..moje zmiany to zamiana orzechów na migdały [ akurat miałam kupione pokrojone w małą kostkę] i dałam mniej kakao.
1/2 kostki margaryny lub masła
6 jajek
1 szkl. cukru pudru
1/2 szkl. czekolady w proszku lub 10 łyżek gorzkiego dobrego kakao
5 łyżeczek przesianej mąki ziemniaczanej
1 szkl. przesianej mąki pszennej
1 torebka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szkl. posiekanych orzechów arachidowych lub włoskich
sól
Polewa:
1/2 szkl. cukru pudru
5 łyżeczek kakao
1 łyżka brandy, rumu lub kilka kropli aromatu rumowego albo arakowego
2-3 łyżki wrzącej wody
Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, czekoladą i proszkiem do pieczenia, dodać po łyżce do masy żółtkowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową i posiekanymi orzechami. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką podłużnej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180°C) na 40-50 minut. Ostudzić w foremce.
Przygotować polewę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ostudzone ciasto wyłożyć na półmisek i posmarować polewą.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/03/542-comber-antylopy.html