ßßß
Cookit - przepis na Comber Antylopy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Comber Antylopy
Składniki
Mąka ziemniaczana
Jajko
Proszek do pieczenia
Cukier waniliowy
Orzechy arachidowe
Sól
Brandy
Rum
Zapach rumowy
Arak
Woda
Margaryna
Masło
Cukier puder
Czekolada
Kakao
Mąka pszenna
Wykonanie
Comber antylopy - bardzo fajna nazwa..ale kto by pomyślał, że to ciasto..?? Przepis znaleziony w książce Kuchnia Polska i cytuję w całości..moje zmiany to zamiana
orzechów
na
migdały
[ akurat miałam kupione pokrojone w małą kostkę] i dałam mniej
kakao
.1/2 kostki
margaryny
lub
masła
6
jajek
1 szkl.
cukru pudru
1/2 szkl.
czekolady
w proszku lub 10 łyżek gorzkiego dobrego
kakao
5 łyżeczek przesianej
mąki ziemniaczanej
1 szkl. przesianej
mąki pszennej
1 torebka
proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 szkl. posiekanych
orzechów arachidowych
lub włoskich
sól
Polewa:1/2 szkl.
cukru pudru
5 łyżeczek
kakao
1 łyżka
brandy
,
rumu
lub kilka kropli
aromatu rumowego
albo
arakowego
2-3 łyżki wrzącej
wody
Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzeć na krem z
cukrem
i
cukrem waniliowym
, dodając po jednym
żółtku
.
Mąkę
przesiać z
mąką ziemniaczaną
,
czekoladą
i
proszkiem do pieczenia
, dodać po łyżce do masy
żółtkowej
.
Białka
ubić ze szczyptą
soli
na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą
czekoladową
i posiekanymi
orzechami
. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
tartą bułką
podłużnej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika (160-180°C) na 40-50 minut. Ostudzić w foremce.Przygotować polewę: wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ostudzone ciasto wyłożyć na półmisek i posmarować polewą.
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/03/542-comber-antylopy.html
Przepisy powiązane
Babka piaskowa z polewą
SERNIK W ŁATKI
Smaki dzieciństwa, czyli murzynek z maminego zeszytu...
Ciastka Ptysiowe / Serduszka z Czekoladą
babka orzechowa
Składniki powiązane (0)