ßßß
Sezon grillowy już się zakończył. To jednak nie powód aby nie zaszaleć w domu. Większość z Was ma pewnie patelnie do grillowania lub grille elektryczne. Można więc śmiało powiedzieć, że w tym przypadku sezon trwa cały rok.
Szaszłyki rybne złożone z zamarynowanych wcześniej ryb łososia, tuńczyka, dorsza i miecznika. Dodatek stanowi szpinak w sosie śmietanowo-serowym.Składniki:filet z łososia 200gfilet z tuńczyka 200gfilet z dorsza 200gfilet z miecznika 200gMarynata1 cebulasok i skórka z 1 pomarańczy1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka kuminu1 łyżka posiekanej kolendry2 łyżki posiekanej pietruszki40g oliwy z oliweksól, pieprz2 liście lauroweSzpinakszpinak w sosie śmietanowymser lazur (z niebieską pleśnią) 200g3 ząbki czosnkuWszystkie składniki marynaty oprócz liści laurowych wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy całe liście laurowe i ryby pokrojone w kostkę ok 3 cm. Marynujemy przez 3 godziny.Nakładamy na patyki i grillujemy, smażymy lub pieczemy.Szpinak w sosie śmietanowym rozgrzewamy w rondlu, dodajemy ser lazur i czosnek. Po zagotowaniu układamy na nim szaszłyki.