ßßß

Wczoraj pokazywałam Wam przepis na danie Okrasy – Schab pieczony z sałatką z bakłażana . Dzisiaj natomiast pora na danie Pascala. Przedstawiam moją odsłonę schabu z sosem pomidorowym.Nie będę pisać specjalnych wstępów bo nie potrzeba. Tego kogo przekonuje schab z pomidorami to go po prostu zrobi. Bardzo ciekawym dodatkiem jest puree ziemniaczano-borowikowe. Szybkie i bardzo smaczne. Ogólnie danie oceniam na bardzo pospolite lecz niecodzienne.Składniki:8 plasterków schabu w plastrach, bez błonek1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę200 g pieczarek, pokrojonych w plastry2 ząbki czosnku, posiekane2 łyżeczki suszonego oregano1/2 pęczka bazylii100 ml białego, wytrawnego wina1 puszka pomidorów pelati, posiekanych, razem z sosem1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę40 g suszonych borowików, zmiksowanych na puder borowikowy200 ml mleka200 g śmietany 30%30 g masłasólpieprz2 łyżki natki pietruszki, posiekanejodrobina cukru2 łyżki oliwy z oliwek1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Podsmażone plasterki schabu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażył się schab, wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i oregano. Smażymy. Dodajemy białe wino, pomidory pelati razem z sokiem i 3 szczypty cukru. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu. Zagęszczony sos przelewamy do naczynia ze schabem, polewamy nim schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło. Suszone borowiki miksujemy na puder borowikowy. Ziemniaki odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 200 g śmietanki oraz puder borowikowy, przelewamy do ziemniaków. Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Naczynie ze schabem wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej bazylii, całość mieszamy. Na talerz wykładamy purée z borowików oraz plastry (po 2 kawałki) schabu. Na schab nakładamy sos. Dekorujemy pietruszką i pudrem borowikowym.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl