Wykonanie
Wczoraj pokazywałam Wam przepis na danie Okrasy –
Schab pieczony z
sałatką z
bakłażana . Dzisiaj natomiast
pora na danie Pascala. Przedstawiam moją odsłonę
schabu z
sosem pomidorowym.Nie
będę pisać specjalnych wstępów bo nie potrzeba. Tego kogo przekonuje
schab z
pomidorami to go po prostu
zrobi. Bardzo ciekawym dodatkiem jest puree ziemniaczano-
borowikowe. Szybkie i bardzo smaczne. Ogólnie danie oceniam na bardzo pospolite lecz niecodzienne.Składniki:8 plasterków
schabu w plastrach, bez błonek1
cebula, pokrojona w drobną kosteczkę200 g
pieczarek, pokrojonych w plastry2 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżeczki
suszonego oregano1/2 pęczka
bazylii100 ml białego,
wytrawnego wina1 puszka
pomidorów pelati, posiekanych, razem z sosem1 kg
ziemniaków, pokrojonych w kostkę40 g
suszonych borowików, zmiksowanych na puder
borowikowy200 ml
mleka200 g
śmietany 30%30 g
masłasólpieprz2 łyżki
natki pietruszki, posiekanejodrobina
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek1 kg obranych i pokrojonych
ziemniaków wrzucamy do osolonej
wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy z oliwek.
Mięso z obu stron doprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy na patelni. Podsmażone plasterki
schabu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażył się
schab, wrzucamy pokrojone
pieczarki. Smażymy, dodajemy pokrojoną
cebulę w drobną kosteczkę,
czosnek i
oregano. Smażymy. Dodajemy
białe wino,
pomidory pelati razem z
sokiem i 3 szczypty
cukru. Dodajemy
sól i
pieprz. Całość mieszamy. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu. Zagęszczony sos przelewamy do naczynia ze
schabem, polewamy nim
schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).W czystym garnku rozgrzewamy
mleko i
masło.
Suszone borowiki miksujemy na puder
borowikowy.
Ziemniaki odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Do zagotowanego
mleka z
masłem dodajemy 200 g
śmietanki oraz puder
borowikowy, przelewamy do
ziemniaków. Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz pokrojoną
natką pietruszki. Naczynie ze
schabem wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej
bazylii, całość mieszamy. Na talerz wykładamy purée z
borowików oraz plastry (po 2 kawałki)
schabu. Na
schab nakładamy sos. Dekorujemy
pietruszką i pudrem
borowikowym.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl