ßßß Cookit - przepis na Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym

Schab z sosem pomidorowo-ziołowym i purée borowikowo-ziemniaczanym

nazwa

Wykonanie

Wczoraj pokazywałam Wam przepis na danie Okrasy – Schab pieczony z sałatką z bakłażana . Dzisiaj natomiast pora na danie Pascala. Przedstawiam moją odsłonę schabu z sosem pomidorowym.
Nie będę pisać specjalnych wstępów bo nie potrzeba. Tego kogo przekonuje schab z pomidorami to go po prostu zrobi. Bardzo ciekawym dodatkiem jest puree ziemniaczano-borowikowe. Szybkie i bardzo smaczne. Ogólnie danie oceniam na bardzo pospolite lecz niecodzienne.
Składniki:
8 plasterków schabu w plastrach, bez błonek
1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 pęczka bazylii
100 ml białego, wytrawnego wina
1 puszka pomidorów pelati, posiekanych, razem z sosem
1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
40 g suszonych borowików, zmiksowanych na puder borowikowy
200 ml mleka
200 g śmietany 30%
30 g masła
sól
pieprz
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
odrobina cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kg obranych i pokrojonych ziemniaków wrzucamy do osolonej wody, gotujemy (zaczynamy w zimnej wodzie). Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni. Podsmażone plasterki schabu wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na patelnię, na której smażył się schab, wrzucamy pokrojone pieczarki. Smażymy, dodajemy pokrojoną cebulę w drobną kosteczkę, czosnek i oregano. Smażymy. Dodajemy białe wino, pomidory pelati razem z sokiem i 3 szczypty cukru. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Gotujemy do momentu zagęszczenia sosu. Zagęszczony sos przelewamy do naczynia ze schabem, polewamy nim schab, rozprowadzamy go na całej jego powierzchni i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (na kilka minut, w celu utrzymania temperatury).
W czystym garnku rozgrzewamy mleko i masło. Suszone borowiki miksujemy na puder borowikowy. Ziemniaki odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Do zagotowanego mleka z masłem dodajemy 200 g śmietanki oraz puder borowikowy, przelewamy do ziemniaków. Wszystko miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem oraz pokrojoną natką pietruszki. Naczynie ze schabem wyciągamy z piekarnika, dodajemy ½ pęczka posiekanej bazylii, całość mieszamy. Na talerz wykładamy purée z borowików oraz plastry (po 2 kawałki) schabu. Na schab nakładamy sos. Dekorujemy pietruszką i pudrem borowikowym.
przepis pochodzi z kuchnialidla.pl
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/schab-z-sosem-pomidorowo-ziolowym-i-puree-borowikowo-ziemniaczanym