Wykonanie
Schab z
sosem pomidorowo-
ziołowym i puree
borowikowo-ziemniaczanym spojrzał na mnie błagalnie z ulotki Lidla. Przyznam Wam szczerze, że jakoś nie przepadam za połączeniem
schabu z
sosem pomidorowym i choć
sos jest świetny, to wolałabym go raczej np. z pulpecikami i
makaronem :)Do wypróbowania przepisu skusiło mnie puree . Ktoś z Was może zapytać "co się więc stało z puree, bo na blogu go nie ma?". Ano nie ma. Nie ma, bo jakość Lidla, którą zawsze chwalę, w tym przypadku mnie zawiodła. Opakowanie
borowików (40g) kosztowało 9,99 zł - i może jakoś bym przebolała
ziemniaki do obiadu za takie pieniądze, ale... już przez opakowanie było widać, że zasuszone
grzyby były robaczywe. A ja mam na tym punkcie bzika i zawsze dokładnie
grzybki przebieram, więc nie będzie puree. Ale dla ścisłości na końcu podaję przepis.Składniki:- 8 plastrów
schabu- 1
cebula- 200 g
pieczarek- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżeczki
suszonego oregano- 1/2 pęczka
bazylii- 100 ml białego,
wytrawnego wina- puszka
pomidorów- 2 łyżki
oliwy z oliwek-
sól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowanie:1.
Schab posypujemy z obu stron
solą i
pieprzem, smażymy na patelni i odkładamy w ciepłe miejsce (np. do lekko nagrzanego piekarnika w naczyniu żaroodpornym).2.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na tej samej patelni co
mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę
cebulę i dodajemy ją do
grzybów. Wyciskamy (lub siekamy)
czosnek, wsypujemy
oregano i podlewamy całość
winem oraz przekładamy na patelnię
pomidory wraz z sosem.3. Doprawiamy do smaku
cukrem,
solą i
pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż sos zgęstnieje. Siekamy
bazylię i dodajemy do sosu."Wuala" :) A jeśli ktoś jednak chciałby zrobić puree to będzie potrzebował:- 1 kg
ziemniaków- 40 g
suszonych borowików- 200 ml
mleka- 200 ml
śmietany 30%- 30 g
masła-
sól,
pieprz- 2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiZiemniaki pokrojone w kostkę gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. W osobnym garnku podgrzewamy
masło z
mlekiem, a gdy się zagotuje dodajemy
śmietankę oraz zmielone na puder
borowiki. Przelewamy całość do
ziemniaków i miksujemy blenderem na puree. Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem oraz dodajemy pokrojoną
natkę pietruszki.