Wykonanie
Pogoda nam dopisuje więc nie za bardzo mam ochotę dodatkowo ogrzewać się w kuchni lub podczas posiłku. Na naszym
stole królują więc
ryby oraz wszelkiej
maści sałatki.
Łosoś z
kuskusem to danie na które przepis zaczerpnęłam z KUCHNI Nigelli Lawson. Nie byłam pewna czy warto zamieszczać tę recepturę na blogu bo nie jest do końca mojego autorstwa. Podczas jego przygotowania zamieniłam jednak taką ilość składników, że nawet w połowie nie jest podobny do prototypu.Danie to według mnie nadaje się idealnie na kolację we dwoje w akompaniamencie dobrego
białego wina (u mnie było to wytrawne i lekkie
wino). Dobrze doprawiona
sałatka i nie przesmażony
łosoś zapadną w pamięć na pewno na długo.
Cytrusowy posmak sałatki złamany
kolendrą to zdecydowanie moje smaki. Myślę, że jeżeli tak jak ja jesteś miłośnikiem
orzechowego posmaku
kolendry i cierpkości
cytryny również
łosoś z
sałatką z
kuskus podbije twoje podniebienie. Moje podbił na pewno.
Składniki (dla 2 osób):filet z
łososia – około 400g1 mała
cytryna – skórka i sok150g
kaszki kuskusłyżka startego, świeżego
imbiru1,5 łyżki słodkiej, mielonej
papryki2-3 ząbki
czosnku1-2
szalotki1 duży
pomidor3 łyżki
oliwy4 łyżki posiekanej, świeżej
kolendryszklanka wrzącej
wodysól i
pieprzSkórkę z cytryny ścieramy do dużej miski. Dodajemy 2 łyżki
oleju oraz posiekany drobno ząbek
czosnku. Mieszamy i dodajemy 1 łyżkę mielonej
papryk oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy na bok.
Pomidora nacinamy na krzyż (góra i dół). Zalewamy wrzącą
wodą a następnie zimną. Obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i zalewamy 1 łyżką
oleju. Dodajemy posiekany ząbek
czosnku. Mieszamy i odstawiamy.
Szalotkę siekamy drobno i zalewamy
sokiem z cytryny. Odstawiamy.
Kuskus przesypujemy do miski i doprawiamy startym
imbirem, resztą
papryki, posiekanym ząbkiem
czosnku oraz
solą i
pieprzem. Dobrze mieszamy a następnie zalewamy przygotowanym wrzątkiem. Przykrywamy miskę talerzem i odstawiamy.W
między czasie w przygotowanej marynacie ze
skórką cytryny obtaczamy przygotowany filet z
łososia (umyty, osuszony i pokrojony na mniejsze części). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron po 2-3 minuty (w zależności od grubości
ryby). Idealnie wysmażony
łosoś powinien zachować w środku ładny różowy kolor.
Kuskus odkrywamy i przy pomocy widelca mieszamy aby rozdzielić ziarenka. Dodajemy przygotowanego
pomidora oraz
szalotkę. Dobrze mieszamy. Doprawiamy
solą jeżeli trzeba oraz dodajemy posiekaną
kolendrę. Podajemy z przygotowanym
łososiem.Ingredients (for 2 people):fillet of salmon – about 400g1 small lemon – zest and juice150g semolina couscous1 tablespoon grated fresh ginger1 . 5 tablespoons of fresh ground pepper2-3 cloves of garlic1-2 shallots1 large tomato3 tablespoons
olive oil4 tablespoons chopped fresh cilantrocup boiling watersalt and pepperScrub lemon zest in a large bowl. Add 2 tablespoons of oil and finely chopped garlic clove. Mix and add 1 tablespoon ground pepper and season with salt and pepper.Tomato cut onto the cross (top and bottom).
Pour boiling water and then cold water. Peel and remove the seeds. Cut into cubes and
pour 1 tablespoon oil. Add the chopped clove of garlic. Mix and leave. Finely chopped shallots and
pour lemon juice.Couscous pours into a bowl and season with grated ginger, the rest of the peppers, chopped clove of garlic and salt and pepper. Mix well then
pour boiling water prepared. Cover the bowl and leave a
plate.In the meantime, in a prepared marinade with lemon peel tossed prepared fillet of salmon (washed, drained and cut into smaller pieces). Fry the
fine hot pan on both sides for 2-3 minutes (depending on the thickness of the fish). Perfectly fried salmon should remain in the middle of a nice pink color.Mix couscous with a fork to separate grains. Add the prepared tomatoes and shallots. Mix well. Season with salt if desired, and add the chopped coriander.
Serve with prepared salmon.