ßßß Cookit - przepis na Dwie wariacje na temat paprykowego łososia

Dwie wariacje na temat paprykowego łososia

nazwa

Wykonanie

Łosoś to jedna z droższych i bardziej wyrazistych, ryb dlatego też błędem jest zakrywanie jej smaku zbyt skomplikowanym przygotowaniem czy zbyt wyrazistymi dodatkami. Naszym zdaniem łosoś smakują najlepiej tylko lekko doprawiony i smażony na patelni. Poniżej przedstawiamy dwie wariacje na temat paprykowego łososia i zapewniamy, że w tych wydaniach cały czas smak łososia jest na pierwszym miejscu. Zapraszamy do wypróbowania!
P.s. Wersję z chipsami uwielbiają dzieci.
Paprykowy łosoś podawany z paprykowo-pomidorowym kuskusem
Przygotowanie łososia:
1. Kroimy pasek łososia z filetu.
2. Przyprawiamy papryką slodką, solą i pieprzem.
3. Obtaczamy w mące i smażymy z czterech stron
Składniki kuskusu na 1 osobę:
- pół szklanki kuskusu
- 6 pokrojonych w ćwiartki pomidorów koktajlowych
- 1/5 cebuli pokrojona w drobną kostkę
- pół ząbku czosnku
- pół łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z plasterka cytryny
- 5 posiekanych listków bazylii
Sposób przygotowania:
1. Kuskus przyprawiamy: papryką, solą i pieprzem. Następnie zalewamy gorącą wodą trochę ponad kaszkę.
2. Następnie przykrywamy i czekamy około 7minut.
3. Gdy kaszka będzie gotowa dokładamy pomidorki, cebulę, czosnek, bazylię oraz sok z cytryny i oliwę. Dokładnie mieszamy.
4. W między czasie namaczamy miseczkę w gorącej wodzie. Potem wkładamy tam kaszkę i odwracamy na talerzu, tak by nadać kuskusowi formę wieżyczki.
5. Kładziemy usmażonego łososia i kawałek cytryny. Podajemy.
Paprykowy łosoś podawany z sałatką z pomidorów i paprykowymi chipsami
Przygotowanie łososia:
1. Kroimy pasek łososia z filetu.
2. Przyprawiamy papryką, solą i pieprzem.
3. Obtaczamy w mące i smażymy z czterech stron
Przygotowanie chipsów:
1. Trzy ziemniaki kroimy w cienkie talarki.
2. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i papryką słodką.
3. Polewamy oliwą i przekładamy na blachę
4. Pieczemy w 220 stopniach około 15 minut.
Składniki sałatki
- 1 pomidor
- pół ząbka czosnku
- 1/5 cebuli
- łyżka oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- 5 listków bazylii
Przygotowanie sałatki:
1. Kroimy w kostkę pomidora i cebulę. Siekamy czosnek i bazylię.
2. Wszystko mieszamy, dodajemy oliwę i przyprawiamy sola i pieprzem.
3. Następnie przekładamy na talerz. Kładziemy również łososia i chipsy.
4. Wszystko podajemy z plasterkiem cytryny.
Smacznego!
Źródło:http://nietylkookuchni.blogspot.com/2013/04/dwie-wariacje-na-temat-paprykowego.html