Wykonanie
Łosoś to jedna z droższych i bardziej wyrazistych, ryb dlatego też błędem jest zakrywanie jej smaku zbyt skomplikowanym przygotowaniem czy zbyt wyrazistymi dodatkami. Naszym zdaniem
łosoś smakują najlepiej tylko lekko doprawiony i smażony na patelni. Poniżej przedstawiamy dwie wariacje na temat
paprykowego łososia i zapewniamy, że w tych wydaniach cały czas smak
łososia jest na pierwszym miejscu. Zapraszamy do wypróbowania!P.s. Wersję z
chipsami uwielbiają dzieci.
Paprykowy łosoś podawany z
paprykowo-
pomidorowym kuskusemPrzygotowanie
łososia:1. Kroimy pasek
łososia z filetu.2. Przyprawiamy
papryką slodką,
solą i
pieprzem.3. Obtaczamy w
mące i smażymy z czterech stronSkładniki
kuskusu na 1 osobę:- pół szklanki
kuskusu- 6 pokrojonych w ćwiartki
pomidorów koktajlowych- 1/5
cebuli pokrojona w drobną kostkę- pół ząbku
czosnku- pół łyżeczki
soli- ¼ łyżeczki
imbiru- pół łyżeczki
papryki słodkiej- łyżka
oliwy z oliwek- sok z plasterka
cytryny- 5 posiekanych listków
bazyliiSposób przygotowania:1.
Kuskus przyprawiamy:
papryką,
solą i
pieprzem. Następnie zalewamy gorącą
wodą trochę ponad
kaszkę.2. Następnie przykrywamy i czekamy około 7minut.3. Gdy
kaszka będzie gotowa dokładamy
pomidorki,
cebulę,
czosnek,
bazylię oraz
sok z cytryny i
oliwę. Dokładnie mieszamy.4. W
między czasie namaczamy miseczkę w gorącej wodzie.
Potem wkładamy tam
kaszkę i odwracamy na talerzu, tak by nadać kuskusowi formę wieżyczki.5. Kładziemy usmażonego
łososia i kawałek
cytryny. Podajemy.
Paprykowy łosoś podawany z
sałatką z
pomidorów i paprykowymi
chipsamiPrzygotowanie
łososia:1. Kroimy pasek
łososia z filetu.2. Przyprawiamy
papryką,
solą i
pieprzem.3. Obtaczamy w
mące i smażymy z czterech stronPrzygotowanie
chipsów:1. Trzy
ziemniaki kroimy w cienkie talarki.2. Następnie przyprawiamy je
solą,
pieprzem i
papryką słodką.3. Polewamy
oliwą i przekładamy na blachę4. Pieczemy w 220 stopniach około 15 minut.Składniki sałatki- 1
pomidor- pół ząbka
czosnku- 1/5
cebuli- łyżka
oliwy- szczypta
soli i
pieprzu- 5 listków
bazyliiPrzygotowanie sałatki:1. Kroimy w kostkę
pomidora i
cebulę. Siekamy
czosnek i
bazylię.2. Wszystko mieszamy, dodajemy
oliwę i przyprawiamy
sola i
pieprzem.3. Następnie przekładamy na talerz. Kładziemy również
łososia i
chipsy.4. Wszystko podajemy z plasterkiem
cytryny.Smacznego!