ßßß Cookit - przepis na Morszczuk w kukurydzianej panierce i sosie imbirowym

Morszczuk w kukurydzianej panierce i sosie imbirowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje:
450 g filetów z morszczuka
2 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju
4 łyżki posiekanej dymki
Sos imbirowy:
100 ml rosołku drobiowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sherry, wina ryżowego lub sosu rybnego
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka soku z limonki
starta skórka z ½ limonki
Przygotowanie
Składniki sosu wymieszać i zagotować.
Rybę pokroić na kawałki, lekko posolić i obtaczyć w mące.
Na patelni podsmażyć na części oleju dymkę, dolać sos i zagotować.
Na drugiej rozgrzanej patelni usmażyć na pozostałej części oleju rybę (ok. 1 minutę z każdej strony).
Wskazówki
Do podania: płatki lniane, szczypiorek
Dodatki: ryż i sałatka z rukoli
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/morszczuk/morszczuk.html