Wykonanie
16 września, 2020 15:44 napisane przez
Miss BerryDzisiaj na blogu ląduje przepis na tajską
sałatkę z
kurczakiem. Można powiedzieć, że tajska
sałatka z
kurczakiem jest dość specyficzna, ponieważ zawiera więcej
mięsa niż jakichkolwiek warzyw. Pomimo tej nieścisłości, danie to nazywane jest
sałatką we wszystkich
tajskich restauracjach.W przepisie przeplatają się moje ulubione smaki – mamy tu
mięso z kurczaka nasycone aromatem
trawy cytrynowej i liści
limonki kaffir, słodko-słony sos na bazie
sosu rybnego i
cukru, kwaśną
limonkę, ostre
chili i
czerwoną cebulę, a także wspaniałe
zioła –
tajską bazylię oraz przełamującą inne smaki
miętę.
Sałatkę posypujemy posiekanymi
solonymi orzeszkami ziemnymi, co świetnie dopełnia całość. Ja lubię dodatkowo polać tę
sałatkę porządną ilością domowego
oleju chili 🙂Tajska
sałatka z
kurczakiem – przepis znajdziecie poniżej.

Tajska
sałatka z
kurczakiemAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 10 minutCzas gotowania: 15 minutW
sumie: 25 minutPorcje: 2Składniki400 g
piersi z kurczaka2 łyżki
oleju ryżowego1 łodyga
trawy cytrynowej2 liście kaffiru½
czerwonej cebuli½
papryczki chili2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
sosu rybnego1 łyżka
cukru1 łyżka
soku z limonkikilka liści
sałatytajska bazyliamiętaorzeszki ziemne prażonePrzygotowanie
Piersi z kurczaka zmielić w maszynce.
Trawę cytrynową obrać i posiekać jej ostatnie 2 cm.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać
olej i dodać posiekaną
trawę cytrynową oraz liście kaffiru.Po chwili dodać zmielonego
kurczaka i 2 łyżki
sosu sojowego, podsmażyć ciągle mieszając przez około 5-7 minut, aż
kurczak będzie całkowicie ugotowany.Na patelnię do
kurczaka dodać pokrojoną
czerwoną cebulę i posiekaną
papryczkę chili, wyłączyć ogień i kilka
razy przemieszać.W osobnym rondelku rozgrzać
sos rybny z 1 łyżką
cukru i
sokiem z limonki.Podgrzewać do rozpuszczenia, a następnie sos przelać do patelni z
kurczakiem i zawartość przenieść do miski.Dodać pokrojone liście
sałaty, garść pokrojonej
tajskiej bazylii i kilka listków
mięty, wykończyć posiekanymi
orzeszkami ziemnymi.Podawać z ćwiartką
limonki. Smacznego!3 . 5.3251

Podoba Ci się ten przepis?Przypnij go do swojej tablicy na Pintereście, Stylowi lub Zszywka. Zapisując go w swojej kolekcji zainspirujesz innych!Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Od dziecka związana z IT, pracuję jako front-end developer i product designer w szwedzkiej firmie. Po godzinach gotuję i odwiedzam wrocławskie restauracje. Staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie