Wykonanie



Zielona sałatka z różnymi dodatkami to chyba nasza najbardziej ulubiona. Na Wielkanoc zrobiłam ją z
mandarynkami i
miodem z mniszka, którego słoik znalazłam jeszcze w piwnicy przy wyjmowaniu zapasów na Wielkanoc. Przepis podam później, teraz spieszę się przypomnieć o sukcesie jej siostry – zielonej sałatki z
truskawkami. Dostałam właśnie trzy egzemplarze książki ” Najlepsze przepisy
polskich blogerów” – wybrane przez Piotra Bikonta z ubiegłorocznego konkursu Kulinarny Blog Roku.


Oraz na kandyzowany
arbuz,
rodem z kuchni greckiej, wyróżnionej w listopadzie, w kategorii Kulinarna podróż nad Morze śródziemne :

Nie muszę chyba dodawać, jak bardzo się cieszęA teraz wracajmy do naszej sałatki – zrobiłam ją na Wielkanoc.
Miód z mniszka lekarskiego dodałam ze względu na córkę – wegankę, która nie
jada naturalnego
miodu. Jest ona współautorką tej sałatki – powstała z modyfikacji przepisu z gazety na
sałatkę z
mandarynkami, pomysłem córki jest dodatek
awokado i
przyprawy do mojego sosu.Tym sposobem mam pierwszy ( i mam nadzieję – nie ostatni) wpis do tegorocznego Klubu Kwiatożerców.liście kruchych
sałat ( środek zwykłej, lodowa,
kapusta pekińska)pół
ogórka1
kiwipół
awokado2-3
mandarynkioliwabiałe winołyżka
miodu z kwiatów mniszkałyżka
soku z limonki lub
cytrynysól,
imbir,
mięta,
estragonSałaty płuczemy, rwiemy na kawałki i osuszamy.
Ogórek obieramy w paski i kroimy w plasterki. W tym momencie lekko solimy. Dodajemy
kiwi w plasterkach i
awokado w kawałkach, na koniec podzielone na cząstki
mandarynki.
Miód łączymy z
sokiem z limonki i kilkoma łyżkami
białego wina. Dodajemy
oliwę z
przyprawami ( po płaskiej łyżeczce każdej), mieszamy i polewamy sosem
sałatkę, delikatnie mieszając.
Sałatka jest pyszna, bynajmniej nie
słodycz dominuje w jej smaku. Można zmieniać dodatki w zależności od sezonu – na blogu mam już kilka jej wersji. Jest pyszna i cieszę się, że spotkała się z uznaniem takiego kulinarnego autorytetu, jak Piotr Bikont.Smacznego !