Wykonanie
Pokazywałam tę
sałatkę już dwa
razy – z
truskawkami i
mandrynkami. Teraz , żeby była bardziej zielona, dodałam do niej
awokado. Smakuje mi chyba ta wersja najbardziej. Zmieniłam też trochę składniki sosu, zamiast
miodu dałam słodki sos
chili- żeby się trochę otrząsnąć z zimowego snu – i zamiast suszonej
mięty dodałam jej świeże listki.kilka liści
sałaty lodowejkilka liści
kapusty pekińskiejkiwikawałek zielonego
ogórkaawokadolistki
miętyocet balsamicznybiałe winooliwasłodki sos
chilisól morska,
estragonLiście
sałat porwałam na kawałki,
kiwi,
ogórka i
awokado pokroiłam w półplasterki. Zmieliłam na to
sól morską, niewiele. Sos zrobiłam lejąc po troszku wszystkiego, tak na oko ( sosu chlili łyżeczkę) . Dosypałam
estragonu. Wymieszałam wszystko, posypałam listkami
mięty, odstawiłam do lodówki do przegryzienia. Zjedliśmy ją z
bagietką i bardzo nam smakowała. Smacznego !

Na koniec zielonej akcji jeszcze jeden element w tym kolorze – wspomnienie ubiegłego lata – zielonooki kot w zielonej trawie. To Frida, kotka mojej Córci – zdjęcie jest jej autorstwa.. Dziękując Pikncake za zieloną akcję stwierdzam, że u nas wywołała ona wiosnę. Dziś było ciepło i
słonecznie a moje szczęśliwe koty tarzały się po trawniku, jeszcze nie zielonym. Ale to już niedługo !A kto chce zobaczyć coś słodkiego na zielono, niech zerknie na ciasto
Shrek