Wykonanie

Na pomysł tej pysznej sałatki wpadłam gdy robiłam kilka dni po Wielkanocy porządki w lodówce. Znalazłam resztę
cammemberta w zalewie
oliwnej z
suszonymi pomidorami, który pokazywałam rok temu. Poza tym resztki
sałat, które wykorzystałam jako bazę.
Pomarańcza i
winegret na bazie jej soku aż się prosiły o dodanie, tak samo, jak świeża
mięta prosto z ogródka. Dla kontrastu na końcu posypałam wszystko
rzeżuchą.środek
sałaty masłowej i lodowejkilka liści
kapusty pekińskiejpamarańczakilka kawałków cammemeberta z
oliwy z
suszonymi pomidoramikawałek zielonego
ogórkapomarańczagałązka świeżej
miętysól morska,
biały pieprz,
suszony estragon2 łyżki soku z
pomarańczy3 łyżki zalewy
oliwnej od
sera , z
suszonymi pomidoramigarść
rzeżuchySałaty i liście pekinki
porwałam na kawałki, posoliłam lekko. Dodałam
ogórka pokrojonego w półplasterki, wymieszałam.
Pomarańczę obrałam, pokroiłam w grube plastry i
potem na ćwiartki. Dodałam do
sałaty, do tego kawałki
cammemberta z zalewy wraz z
suszonymi pomidorami.
POMARAŃCZOWY WINEGRETSok pomarańczowy wymieszałam z
oliwą, szczypta
białego pieprzu i łyżeczką
suszonego estragonu. Dodałam listki z gałązki świeżej
mięty porwane na kawałki.Polałam sosem
sałatkę i wymieszałam. Na koniec posypałam
rzeżuchą . Wstawiłam do lodówki na pół godziny, by smaki przeszły sobą.
Sałatka wyszła rewelacyjne, nie tylko pod względem wizualnym. Smak
sera z z
oliwy pasował do warzywnych dodatków i
pomarańczy, a
pomarańczowy winegret z
przyprawami dopełnił wszystkiego.Smacznego !