Wykonanie
Na piknik warto zabrać ze sobą coś bardziej konkretnego, więc do
salatki warzywnej zrobiłam grzanki
czosnkowe.
Sałatka jest na bazie
salaty i
kapusty pekińskiej ( lubię je łączyć), z dodatkiem dostępnych teraz nowalijek.
Sos winegret wzbogaciłam
musztardą francuską.Kruchy środek
salaty masłowejkilka liści
kapusty pekińskiejkawałek zielonego
ogórkapo pół zielonej i
żółtej paprykiczerwona cebuladuży
pomidorszczypiorekSos :łyżka
octu jabłkowego3 łyżki
oliwyłyżeczka
musztardy francuskiej
sól morska,
zioła prowansalskie, zielona czubryca,
biały pieprzKilka kromek
bagietki2 ząbki
czosnkukila łyżek
oliwySałatę i
kapustę myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy pokrojone:
cebulę,
paprykę,
ogórek,
pomidor i
szczypiorek. Posypujemy
solą i pozostałymi
przyprawami.
Oliwę,
ocet i
musztardę łączymy w naczyniu i lekko ubijamy widelcem. Polewamy sosem salatkę.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z
oliwą. Smarujemy tym grzanki i opiekamy je z obu stron na patelni grillowej.Jeśli zabieramy salatkę na piknik, grzanki lepiej zapakować osobno, żeby nie rozmoczyły się w sosie i dodać je w ostatniej chwili. Na śniadanie możemy je pokroić w kostkę i dodać bezpośrednio do sałatki, jak sie trochę „przegryzie”.Całość smakuje wyśmienicie. Smacznego !