ßßß
składniki:kilka liści sałaty - ja użyłam karbowanej, ale może być masłowa albo lodowa, albo mieszanka sałatkilka jajeczek przepiórczychkilka pomidorków koktajlowychkilka gałązek natki pietruszki1/2 czerwonej cebuli1/3 dużego świeżego ogórkapo 1/4 strąka papryki żółtej i czerwonej1 nieduża marchewka,SOS - 4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka octu jabłkowego1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskędo smaku: cukier, sól ziołowa, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie - po 2 albo 3 szczyptysposób przygotowania: składniki sosu zmieszałam - najlepiej zrobić to umieszczając wszystko w małym słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać kilka chwil. Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.Jajeczka ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i poprzekrawałam na połówki. Sałatę porwałam na mniejsze kawałki; papryki pokroiłam w cienkie paseczki; oskrobaną marchewkę starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej; ogórka (ze skórką) pokroiłam w plasterki. Cebulę pokrojoną w kostkę przełożyłam na sitko, sparzyłam i osączyłam - można tego nie robić, ale J. nie lubi surowej. Pomidorki przekroiłam na połówki a z gałązek natki oberwałam same listki.Na półmisku ułożyłam sałatę, posypałam ją marchewką, następnie papryką, dorzuciłam połówki pomidorków i jajek a także plasterki ogórka. Całość posypałam natką i cebulką. Przed samym podaniem polałam sosem i gotowe.Potrzebne nam były już tylko widelce i mogłyśmy oddać się pogawędce zagryzając sałatką.