Wykonanie
Moja przyjaciółka, wiecznie się odchudza i je właściwie same sałatki - kiedy więc umawiamy się na domowe ploteczki, szykuję nie jakieś dobre ciacho, ale Jej ulubioną, prostą
sałatkę :-)Taką
sałatę można przygotować też na przekąskę albo lunch czy lekką kolację - będzie szybko, smacznie i kolorowo . . .

składniki:kilka liści
sałaty - ja użyłam karbowanej, ale może być
masłowa albo lodowa, albo mieszanka
sałatkilka jajeczek przepiórczychkilka
pomidorków koktajlowychkilka gałązek
natki pietruszki1/2
czerwonej cebuli1/3 dużego świeżego
ogórkapo 1/4 strąka
papryki żółtej i czerwonej1 nieduża
marchewka,SOS - 4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu jabłkowego1 mały ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskędo smaku:
cukier,
sól ziołowa,
pieprz ziołowy,
zioła prowansalskie - po 2 albo 3 szczyptysposób przygotowania: składniki sosu zmieszałam - najlepiej zrobić to umieszczając wszystko w małym słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać kilka chwil. Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.Jajeczka ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i poprzekrawałam na połówki.
Sałatę porwałam na mniejsze kawałki;
papryki pokroiłam w cienkie paseczki; oskrobaną
marchewkę starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej;
ogórka (ze skórką) pokroiłam w plasterki.
Cebulę pokrojoną w kostkę przełożyłam na sitko, sparzyłam i osączyłam - można tego nie robić, ale J. nie lubi surowej.
Pomidorki przekroiłam na połówki a z gałązek
natki oberwałam same listki.Na półmisku ułożyłam
sałatę, posypałam ją
marchewką, następnie
papryką, dorzuciłam połówki
pomidorków i
jajek a także plasterki
ogórka. Całość posypałam
natką i
cebulką. Przed samym podaniem polałam sosem i gotowe.Potrzebne nam były już tylko widelce i mogłyśmy oddać się pogawędce zagryzając
sałatką.